Chicago, IL
27°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 22mph N
Humidity: 81%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F

Published 2 years ago

By admin

RAT SRBA I HRVATA U UKRAJINI: Dobrovoljci sa Balkana udariće jedni na druge u Mariupolju! (VIDEO)

Oko 200 plaćenika iz Hrvatske navodno se pridružilo bataljonu nacionalista u Ukrajini, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Кonašenkov. Optužbe Moskve demantovao je Denis Šeler, hrvatski veteran bataljona Azov koji je optužen za regrutaciju i organizaciju dobrovoljaca. Ipak, snimci hrvatskih boraca sa ratišta, kao i reči jednog od srpskih učesnika u sukobu, ukazuju na to da se sprema veliki okršaj balkanskih frakcija u Mariupolju.

Ruski general Кonašenkov je rekao da je vojni ataše Ambasade Hrvatske u Moskvi pozvan danas na razgovor u rusko Ministarstvo odbrane i da mu je rečeno da je Rusija upoznata o dolasku plaćenika, javlja TASS.

“Samo protekle nedelje oko 200 plaćenika iz Hrvatske stiglo preko Poljske i pridružilo se jednom od bataljona nacionalista na jugoistoku Ukrajine”, rekao je Кonašenkov, prenose agencije.

Кako je naveo, vojni ataše obavešten je o nelegalnim aktivnostima hrvatskog državljanina Denisa Šelera, koji je, kako je rekao, učestvovao u borbenim operacijama na jugoistoku Ukrajine 2015. godine, a sada je formirao grupe hrvatskih plaćenika za slanje u Ukrajinu.

Nekadašnji vođa BBB-a Denis Šeler, koji je šest godina ratovao u Ukrajini u bataljonu Azov, odbacuje optužbe ruskog generala Igora Konašenkova.

“To je smešno. Ja sam mislio da su to ozbiljni ljudi. Na temelju kojih informacija on to govori? To su već potezi očajnika”, rekao je Šeler, prenosi Index.

Skeptičan je, kaže, i prema informaciji da je u Ukrajinu otišlo 200 hrvatskih boraca.

“Ne možete u Hrvatskoj skupiti 20 ljudi ni da protestuju za veće plate, a kamoli nešto drugo. Kojih je to 200 Hrvata u Ukrajini, ako sam i ja sam u Zagrebu?”, rekao je.

Spominjanje hrvatskih plaćenika je politički pritisak na Hrvatsku, smatra Šeler.

“Znamo da je Plenković podržao Ukrajinu, poslali smo oružje, primićemo izbeglice… To smeta Rusiju pa nešto pokušava”, kaže.

Šeler odbacuje sve optužbe za nezakonito delovanje.

“Ja živim po hrvatskim zakonima, ja nisam ništa protivzakonio radio. Ne znam odakle tom gospodinu takav podatak. Ja niti skupljam dobrovoljce, niti šaljem išta. Očito su toliko očajni da prave ovakve greške. Smešno je to”, rekao je Šeler.

“Svi poslati na jedno mesto”

Marton Mihalj, srpsko-mađarski junak sukoba u Donbasu, tvrdi da će svi dobrovoljci sa Balkana, uključujući Hrvata na ukrajinskoj i Srbe na ruskoj strani, biti poslati u Mariupolj, gde će se odigrati međusobni okršaj.

Njegove reči potvrđuje i snimak hrvatskog borca koji je navodno dobrovoljno otišao u Ukrajinu da se bori protiv ruske agresije, a oglasio se putem videa rekavši kako u ovu zemlju stiže još dobrovoljaca.

Naveo je i da su sve jedinice dobrovoljaca iz inostranstva poslata u isto mesto – Mauriupolj da ratuju!

On je u videu objavljenom na društvenoj mreži Telegram Rusima poručio da “ne znaju da ratuju, zato što gađaju civilne objekte”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / VICE

YOU MAY LIKE