Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By admin

EKSPERT O OPASNOSTI PO SRBIJU: Evo da li radijacija iz Ukrajine može da naškodi našoj zemlji!

Nakon što je Rusija ispalila projektile i zapalila površinski deo nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, javio se opravdan strah stanovnika Evrope od mogućih posledica radijacije. Požar je saniran, nuklearna jezgra nisu oštećena a jedan od najvećih stručnjaka u oblasti nuklearne fizike kod nas, Ilija Plećaš, kaže za Danas da razloga za paniku – nema.

“Ništa ne može da se desi. Te nuklearne elektrane su visokog stupnja zaštite i to je toliko daleko od nas da mi o tome uopšte ne treba da razmišljamo”, poručuje za Danas prof. dr Ilija Plećaš, koji je skoro četiri decenije bio zaposlen u Institutu za nuklearnu nauku „Vinča“, jedno vreme kao direktor, a sada je savetnik u JP „Nuklearni objekti Srbije“.

Svetski poznat stručnjak i predavač na brojnim univerzitetima širom sveta, veruje da niko ne bi gađao nuklearnu elektranu.

“Ona je jako potrebna civilizaciji da proizvodi nuklearnu energiju i struju, i ne verujem da išta može da se desi. Budite potpuno bezbrižni i poručite vašim čitaocima da nemaju razloga za brigu čak i da se desi najgori mogući scenario, u koji ne verujem, jer je ta nuklearna elektrana toliko daleko od nas, da ne može da utiče na naš život”, poručuje Plećaš.

Nuklearna elektrana Zaporožje, izgrađena je između 1984. i 1995. godine i najveća je nuklearna elektrana u Evropi i deveta po veličini u svetu.

U njenom kompleksu izbio je veliki požar izbio je u noći između četvrtka i petka, koji je ubrzo lokalizovan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je požar izbio posle napada ruske vojske, a usred noći obratio se dramatičnim apelom i upozorenjem da je „cela Evropa u velikoj opasnosti“.

Agencije i stručnjaci širom sveta obratili su se javnosti saopštenjima da pojačane radijacije nema i da građani, nakon prvobitnog napada, mogu da budu bezbrižni.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE