Chicago
19°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 7°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

RUSI ZAVRNULI VENTILE: Obustavljene isporuke gasa u Bugarsku i Poljsku, Srbija zabrinuta zbog poruka iz Sofije!

Ruska državna energetska kompanija Gasprom objavila je da je u potpunosti obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama.

Gasprom je u saopštenju naveo da nije primio nijednu isplatu od 1. aprila iz Poljske i Bugarske i da im obustavlja isporuke od srede.

Kompanija je upozorila da će, ukoliko budu uzimali gas namenjen drugim evropskim kupcima, isporuke u Evropu biti smanjene za taj iznos.

Bugarske vlasti su u martu objavile da ne nameravaju da plaćaju ruski gas u rubljama, kao što je od svih evropskih dobavljača ovog energenta zatražio ruski predsednik Vladimir Putin.

Poljski energetski operator PGNiG je potvrdio da su obustavljene isporuke gasa ka toj zemlji.

PGNiG je u prva tri meseca uvezao više od polovine svog gasa preko Gasproma, međutim, Varšava je poručila da će se “snaći” bez ruskog gasa i da može da nađe neki drugi izvor.

PGNiG je dodao da je njegovo podzemno gasno skladište skoro 80 odsto popunjeno, a kako se bliži leto i potražnja se smanjuje.

Bugarska je kazala da je u potpunosti platila aprilske isporuke gasa i optužila je Gasprom da je prekršio ugovor.

“U ovom trenutku, prirodni gas se više koristi kao političko i ekonomsko oružje u ovom ratu”, kazao je bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov.

Dodao je da je Bugarska sledila stav EU, a to je da ne odgovori na ruski zahtev i počne da plaća gas u rubljama.

Objava Gasproma dolazi posle jutrošnje konfuzije, kada su podaci Mreže evropskih gasnih operatora pokazali da su nakratko bile prekinute isporuke gasa Poljskoj preko Belorusije, nakon čega su nastavljene. I bugarski državni gasni operator naveo je da je ovog jutra i dalje tekao ruski gas ka toj zemlji.

Oprečne izjave bugarskog premijera i ministra energetike

Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je da Gasprom prekida isporuku gasa Bugarskoj, te da se sada ponovo razmatraju svi ugovori uključujući i one koji su vezani za transport gasa ka Srbiji i Mađarskoj. Petkov je rekao da zahtev za promenom načina plaćanja gasa predstavlja kršenje postojećeg ugovora i da je u svojoj suštini ucena.

Kako prenosi Rojters, Petkov je naglasio da Bugarska ponovo razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit gasa kroz Srbiju i Mađarsku.

„Jednostrana ucena nije prihvatljiva“, poručeno je iz Bugarske.

Bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov kazao je prethodno, nakon što je Gasprom u potpunosti obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće zavrtati gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

„Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama“, kazao je Nikolov na konferenciji za novinare, prenosi bugarski medij novinite.com.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE