Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

RUSI SAOPŠTILI: Potonula “Moskva”, ponos ruske mornarice. Ukrajinci se hvale da su ga potopili, druga strana tvrdi “njet”

Ruski ratni brod Moskva je potonuo, javilo je rusko ministarstvo. Rusko ministarstvo obrane objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je njihov ratni brod Moskva, glavni brod ruske Crnomorske flote, potonuo. 

Još uvijek nije jasno je li ga pogodilo ukrajinsko oružje, kako su javili Ukrajinci, ili je potonuo zbog eksplozije unutar skladišta municije, kako je glasilo rusko saopštenje. Veruje se da je brod pretrpio značajnu štetu i mislilo se da je krenuo prema Sevastopolju, na Krimu, prije nego što je potonuo. 

Moskva je duga 186 metara, s gotovo 500 članova posade i ponos je ruske pomorske flote u Crnom moru. Izvorno je uveden u sovjetsku mornaricu kao “Slava” 1980-ih, a preimenovan u “Moskvu” 1995. i nakon preuređenja ponovno je ušao u službu 1998., prema vojnom sajtu Naval-Technology.com.

Moskva je naoružana nizom protivbrodskih i protivvazdušniih projektila, kao i torpeda i pomorskih topova i protivraketnih odbrambenih sistema.

“Moskva” takođe ima simbolično značenje za Ukrajinu jer je bila jedan od brodova koji su učestvovali u poznatom razgovoru na Zmijskom otoku u februarui, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Ruski ratni brode, je*i se”

Prema navodnom razgovoru, dok su se Rusi približavali ukrajinskom garnizonu na Zmijskom otoku u Crnom moru, ruski oficir je rekao: “Ovo je ruski ratni brod. Predlažem da odložite oružje i predate se kako biste izbegli krvoproliće i bespotrebne žrtve. Inače ćete biti bombardovani.”

Ukrajinski vojnik je odgovorio: “Ruski ratni brode, je*i se.”

“Moskva” je drugi veliki ruski pomorski brod koji je potonuo tokom rata u Ukrajini. Krajem marta Ukrajina je saopštila da je raketni napad uništio ruski desantni brod u luci Berdjansk.

Izvor: Index Foto: Youtube

YOU MAY LIKE