Connect with us

aktuelno

RUSI POSTAVILI ULTIMATUM: Plaćenici u Marijupolju da se predaju, ili da budu uništeni! (VIDEO)

Published

on

Rusko ministarstvo odbane postavilo je ultimatum ukrajinskim snagama koje se i dalje bore u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine da polože oružje u nedelju, saopštila je agencija TASS, a prenosi Rojters.

Rusija je prvobitno saopštila da će garantovati živote ukrajinskih vojnika u Marijupolju koji se predaju u narednim satima.

Počevši od oko 6 časova po moskovskom vremenu, pa sve do 13 časova posle podne, ruske snage su rekle da će dozvoliti vojnicima da napuste uporište čeličane Azovstal, pod uslovom da iza sebe ostave oružje i municiju.

Oni koji to budu uradili biće tretirani u skladu sa Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima i životi će im biti pošteđeni, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

TASS je citirao general-pukovnika Mihaila Mizinceva, direktora ruskog nacionalnog centra za upravljanje odbranom, da je situacija u Azovstalu “katastrofalna”.

“S obzirom na katastrofalnu situaciju u fabrici Azovstalj i iz čisto humanitarnih principa, Ruske oružane snage nude militantima i stranim plaćenicima da prekinu neprijateljske akcije i polože oružje”, kazao je Mizincev, prenosi TASS.

Kako se navodi u saopštenju, u protekla 24 sata zabeležen je veliki porast broja presretnutih radio komunikacija, kojima militanti traže od ukrajinskih vlasti dozvolu da se predaju i polože oružje pošto su u beznadežnoj situaciji, bez hrave i vode, ali im to vlasti zabranjuju, prenosi TASS.

Nešto kasnije, rusko ministarstvo se oglasilo još jednim saopštenjem, tvrdeći da su ruske snage u Mariupolju opkolile do 400 stranih plaćenika koji se bore na ukrajinskoj strani, prenosi agencija RIA Novosti.

“Ukupno, prema informacijama koje smo dobili od ukrajinskih vojnika koji su se predali, do 400 stranih plaćenika sada je opkoljeno na teritoriju fabrike Azovstal”, rekao je na brifingu general Igor Konašenkov, portparol Ministarstva obrane.

Većina njih su državljani evropskih zemalja i Kanade, rekao je ruski general i dodao da plaćenici prema međunarodnom humanitarnom pravu nemaju zaštićeni status.

“Sada ih u najboljem slučaju čekaju duge zatvorske kazne”, rekao je.

“Ranije smo već izvestili da se razgovori između militanata u Marijupolju vode na šest stranih jezika. U slučaju daljnjeg otpora svi će biti uništeni”, rekao je Konašenkov.

ZELENSKI: Kraj pregovora ako ubiju ukrajinske borce u Marijupolju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi “ubistvo” ukrajinskih boraca u Marijupolju značilo kraj bilo kakvih pregovora s Rusijom.

Zelenski je za „Ukrajinsku pravdu“ govorio o zastoju u pregovorima s Rusijom posle povlačenja ruske vojske iz pregrađa Kijeva – Buče i Borodijanke, razorenih bombardovanjem u kojima je poginuo veliki broj civila.

„Marijupolj može da bude kao deset Borodijanki i želim da kažem da bi eliminacija naše vojske, naših momaka stavila tačku na sve pregovore“, rekao je ukrajinski predsednik.

Istakao je da “Ukrajina neće trgovati ni svojim ljudima ni svojim teritorijama”.

Zelenski je rekao da se vode pregovori o pomoći ukrajinskim vojnicima u Marijupolju koji su u tom gradu saterani u čeličanu “Azovstal”. Ukrajina insistira na tome da se oni neće predati, što Rusija zahteva.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs / Index.hr
Foto: Printscreen YouTube / Black Isle Media

Advertisement