Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

RTS MENJA ISTORIJU: U Dnevniku broj žrtava Jasenovca smanjen na 90.000!

Javni servis Srbije izmenio je svoju retoriku i faktografiju kada je reč o zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac i broju žrtava koje su tamo stradale.

O tome svedoči i snimak iz emisije Dnevnik 2 koji kruži društvenim mrežama, a u kojoj voditelj RTS Branko Veselinović, najavljujući prlog, kaže između ostalog i sledeće:

“…Logor Jasenovac, u kome je prema podacima Muzeja žrtava genocida ubijeno najmanje oko 90.000 ljudi…”

Iako se do sada u srpskim medijima govorilo najčešće o brojci koja je varirala od 700 do 800.000 stradalih, očigledno je da je na RTS takoreći preko noći došlo do velikih promena kada je u pitanju uređivačka politika koja tretira ovaj istorijski periodi, kao i podaci koji ga prate.

Odgovore na pitanje kako je i zahvaljujući čemu do toga došlo pokušali smo da dobijemo od direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića, kao i glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada LJ. Stefanovića, ali do zaključenja ovog teksta ni od jednog ni od drugog nismo dobili odgovore na ta pitanja.

Pošto se voditelj Dnevnika u svojoj najavi pozvao na podatke Muzeja žrtava genocida pozvali smo vršioca dužnosti direktora ove ustanove, istoričara Dejana Ristića, da saznamo da li se možda radi o grešci ili su podaci izneseni u emisiji Javnog servisa zaista autentične informacije koje su novinari dobili od Muzeja.

Međutim, ni on nije odgovarao na naše pozive i pitanja koja smo mu poslali u porukama.

Inače, istoričari iznose sasvim oprečne cifre kada je u pitanju broj ubijenih logoraša u Jasenovcu. Od Franje Tuđmana, koji u svojoj knjizi “Bespuća povijesne zbiljnosti” govori o 30-40.000 ubijenih, preko posleratnih jugoslovenskih istoričara koji se uglavnom drže procene da ih je bilo između 700 i 800 hiljada, dok ih je 83.000 poimence popisano u Memorijalnom muzeju Jasenovac (uz ogradu da “spisak nije konačan niti potpun”). Centar “Simon Vizental” navodi broj od “najmanje 100.000”, dok upravo Muzej žrtava genocida iz Beograda, u poslednjoj izjavi koju su dali BBC-u na srpskom jeziku, ističe da je u Jasenovcu poginulo između 122-130.000 ljudi.

Zanimljivo je da su novinari RTS-a u poslednjih pola godine, naročito u vreme premijere filma “Dara iz Jasenovca” i polemike koja je usledila, skoro svakodnevno koristili brojke od 700-800.000 žrtava kada bi govorili o patnjama i stradanju Srba, Jevreja, Roma i antifašista u logoru nad kojim su se zgražavali čak i oficiri nemačkog Vermahta.

Kako je došlo do tako nagle promene u njihovom izveštavanju ostaje tajna. Za sada.

Piše: Antonije Kovačević Foto: RTS, Wikipedia

YOU MAY LIKE