Chicago, IL
48°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 3mph E
Humidity: 45%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
46°F
45°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

KFOR STIGAO NA JARINJE I BRNJAK: Srbi čekaju povlačenje ROSU da pomere barikade! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije još uvek su nedaleko od prelaza Jarinje, a slična situacija je i na prelazu Brnjak, prenosi N1. Jutros su na prelaz Jarinje stigle jedinice KFOR. Vojnici su iz nekoliko zemalja su se rasporedili i čekaju da preuzmu odgovornost za pozicije nakon što se specijalne jedinice kosovske policije budu povukle.

Kamioni su jutros oslobodili jednu kolovoznu traku, tako da je sada moguće da se oni upute prema Mitrovici, ali se to još ne dešava. Prema informacija iz kosovske policije, oni su zatražili od kosovske policije da se pomere svi kamioni da bi oni krenuli, čekaju da se potpuno pomere barikade, rok za to je do 16h.

Barikade su duge bar 3 km, sada su sve u jednoj kolovoznoj traci, očekuje se da do 16h sve bude završeno.

Srbi koji su 13 dana u blokadi traže da specijalne jedinice prve krenu, pa će oni ukloniti svoje barikade

Plan je da KFOR bude na severu dve nedelje, to je postignuto dogovorom u Briselu, nakon toga će se povući u svoju bazu, a ovde će se nastaviti kao što je bilo pre, to bi trebalo da bude makar još šest meseci.

Nakon 16h, krenuće pripreme za ponedeljak kada će ovde krenuti da funkcioniše saobraćaj, vozila koja budu ulazila na teritoriju Kosova moraće da stavljaju nalepnice preko grba Srbije, i obrnuto. To je postignuto sporazumom i to će važiti ubuduće.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević izjavio je da su u skladu sa dogovorom koji je postignut u Briselu „počeli sa oslobađanjem jedne kolovozne trake kako bi jedinice KFOR mogle da prođu i zauzmu položaj“ na prelazima Jarinje i Brnjak.

U Prištini još nema reakcija na povlačenje ROSU sa severa, jer akcija još nije završena.

Iz vlade kažu, navodi ona, da je cilj dogovora bio ravnopravnost i da je on postignut, ističe se da je ovo privremeni dogovor dok se ne postigne dugoročnije rešenje.

Dogovor o deeskalaciji krize

Podsetimo, u Briselu je, pre dva dana, postignut dogovor o deeskalaciji krize na severu Kosova i Metohije, što je potvrdio specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Predviđeno je da se za registarske oznake uspostavi privremeni režim nalepnica dok se ne postigne konačno rešenje. To znači da će obe strane prelepljivati nalepnicama simbole na tablicama druge strane.

Lajčak je posle razgovora u Briselu napisao na Tviteru: “Imamo dogovor, posle dva dana intenzivnih pregovora, dogovor o deeskalaciji i daljim koracima je postignut. Zahvaljujem Besniku Besljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore za dobro naroda”.

Uz objavu je priložio dokument u kome su tri tačke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Nišu potvrdio da je postignut dogovor.

KFOR će, kako je dodao, svoje snage postaviti i pre same implementacije dogovora na Jarinje i Brnjak i ostaće tokom dve nedelje da bi sačuvao sigurnost i obezbedio slobodu kretanja.

“Od 4. oktobra od 8 sati, uspostavlja se takozvani stiker režim, nalepnica režim, kao privremena mera pre konačnog rešenja, a ono je odloženo na neko vreme, o čemu ćemo tek da vodimo pregovore što smatram velikom uspehom naše strane”, rekao je Vučić.

“Nema besplatnog ručka”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je najvažnije u postignutom dogovoru odlazak Rosu, dolazak Kfora i to da neće biti više skidane tablica našim ljudima koji žive na severu KiM.

Petković je za RTS rekao da “nema besplatnog ručka” u Briselu i da je za to moralo da se izbori. Dodao je da je zadovoljan dogovorenim, imajući u vidu koliko je situacija teška, a to mu potvrđuje i odjek sa terena.

Naglasio je da je sporazum koji je dogovoren bolji od onog iz 2011. godine, na koji su se iz Prištine pozivali.

“Kurti se poziva na sporazum iz 2011. ali na osnovu ovog sporazuma tog sporazuma nema, već će se primenjivati ono što je dogovoreno 2016. godine, dakle nema više nikakvog reciprociteta”, naveo je Petković.

Rekao je da to znači da će se govoriti o onome što je dogovoreno Briselskim sporazumom, pre svega o Zajednici srpskih opština i da je jasno rečeno i da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršen Briselski sporazum u tački 10 i prisustvu srpskih sudija.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da sporazum o registarskim tablicama postignut u četvrtak ni u jednom trenutku ne ugrožava reciprocitet.

On je za KTV televiziju rekao da u Briselu nije bilo trilateralnih sastanaka između delegacija Beograda, Prištine i predstavnika Evropske unije, a da je sporazum postignut kako bi se izbegle napetosti, prenosi “Koha”.

On je kazao da će radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova u Prištini razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kako bi se ugovorili detalji sporazuma, poput toga kako će izgledati nalepnice, šta se tačno pokriva njima i slično.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: EuroNews Srbija, N1
Foto: Printscreen YouTube / Kosovo Online

YOU MAY LIKE