Chicago, IL
28°
Cloudy / Wind
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 23mph N
Humidity: 74%
Pressure: 29.95"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SunMonTueWedThu
57°F / 37°F
63°F / 52°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F
48°F / 34°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

RISTIĆ: Tražiti od Srba da se odreknu “Jasenovačkog mita” priziva novu mržnju i nasilje

Istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je na TV N1 da je dokument Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u kojem se, između ostalog, od Srbije traži da se odrekne “jasenovačkog mita”, politički motivisan sa ciljem da izazove nove tenzije na relaciji Zagreb – Beograd.

Sadržaj dokumenta HAZU je, prema Ristićevoj oceni, potpuno zabrinjavajući i zaprepašćujuć. Povezati Jasenovac za rečju mit je nedopustivo i protivno istorijskim činjenicama, poručio je direktor Muzeja žrtava genocida.

„Sve to govori o tome da je ovaj dokument potpuno politički motivisan. Čini mi se da je osnovna uloga da izazove dodatne tenzije na relaciji Zagreb – Beograd u periodu kada tenzija nema, da se podigne temperatura, i da se odvrati pažnja hrvatske javnost od unutrašnjih političih sukoba i okrene se ka protivniku koji je za najveći deo hrvatske političke, intelektualne, kulturne i crkvene elite, objedinjujući, a to su Srbi“, ocenio je Ristić.

Upozorio je i da ono što nosilac određene javne funkcije ne može da izgovori, može da izgovori instuticija koja je depersonalizovana, a to je u ovom slučaju HAZU.

Hrvatska vojska nije postojala u Drugom svetskom ratu

Ristić je ukazao i na kontinuitet pokušaja revizije istorije Drugog svetskog rata u Hrvatskoj, i podsetio npr. na odluku Sabora od pre nekoliko meseci da se obnovi groblje stradalih pripadnika hrvatske vojske na Mirogoju.

Hrvatska vojska u Drugom svetskom ratu nije postojala, postojale su samo ustaše, podsetio je Ristić i istakao da se u neposrednoj blizini tog groblja nalazi grobnica u kojoj je pokopano 800 srpske dece koja 1942. godine ubijena na Kozari.

HAZU zahteva i da se od Srbije zatraži promena odnosa prema kardinalu Stepincu, ali je Ristić podvukao da nema nikakve dileme da on snosi značajnu odgovornost za ono što se tokom Drugog svetskog rata dešavalo u NDH.

“On je otvorneo podržao stvaranje NDH i podržavao je do poslednjeg njenog dana, nekoliko nedelja pre pada NDH poslao je pismo u kojem moli papu da prizna NDH, iako ona faktički propada (…) Nikada se nije ogradio od zločina iako je bio upoznat sa njima. Učestvovao je i koordinirao pokrštavanje pravoslavnih Srba”, nabrojao je gost Dana uživo.

Stepinac snosi etičku i ljudsku odgovornost

Stoga Stepinac, prema njegovoj oceni, snosi komandnu, etičku i ljudsku odgovornost, budući da je davao podršku državi koja je sprovodila genocid.

Iako je HAZU svoj dokument predstavila kao listu političkih uslova koje bi Zagreb trebalo da postavi pred susedne države koje žele da pristupe EU, Ristić je uveren da pristupni pregovori Srbije sa Unijom ne mogu da se zaustave na taj način.

“Drugi problem je što jedna institucija koja bi trebalo da bude od uticaja, ugleda i autoriteta, počinje da se bavi nečim što je mobilizacija na novu mržnju i novo nasilje”, upozorio je Ristić.

Izvor/Foto: N1

YOU MAY LIKE