Connect with us

Srbija

RIMSKI MOST NA LJUBOVIĐI: Ovo je jedan od najlepših i najstarijih mostova u Srbiji (FOTO)

Published

on

Smešten na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, nalazi se Rimski most, poznat i kao Latinska ćuprija.

Na osnovu njegovih karakteristika pretpostavlja se da je nastao tokom 16. veka, ali kako je zapis o njegovom nastanku izgubljen u istoriji, narod mu je, kao i u drugim sličajevima kad nije mogao da objasni poreklo, prišio naziv “rimski”.

U netaknutoj prirodi na putu kojim su nekada karavani stizali do Valjeva, svojom lepotom i gracioznošću Latinska ćuprija se savršeno uklapa u okolinu. Ispod nje protiče reka Ljuboviđa, koja u ovom delu izuzetno čista i lepa.

“Naziv Rimski most ili Latinska ćuprija je zato što je most postojao za vreme Rimskog carstva, tako da je oduvek reka Ljuboviđa bila reka koja je spajala dve teritorije – opštinu Osječina i drugu stranu koja danas pripada opštini Ljubovija”, kaže Svetozar Gačić, direktor TO „Podgorina“.

Most je građen u obliku luka od kamena, a umesto maltera, upotrebljeno je rastopljeno olovo iz rudnika koji su se nalazili u blizini.

Od 1983. godine Rimski most nalazi se pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. Rađeno je nekoliko rekonstrukcija, a poslednja je izvedena 2016. godine.

Izvor: Serbian Times / Opanak
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement