Connect with us

Srbija

RIMSKE TERME U ČAČKU PRKOSE VEKOVIMA: Pre 2.000 godina u Šumadiji su imali podno grejanje! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Poput mnogih gradova u Evropi, Čačak se takođe može pohvaliti da je nastao na tlu mnogo starije, postojeće naseobine iz doba Rimljana. Pre pola veka, tim stručnjaka pronašao je Rimske terme u samom centru Čačka – ta 1970. godina predstavlja početak rada na otkrivanju antičkog nasleđa u ovoj oblasti.

„Posle arheoloških radova 1970. godine objekat je konzerviran u periodu od 1970. do 1972. godine u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Кraljeva, a prema projektu Radoslava Prokića. Rimske terme u Čačku proglašene su za spomenik kulture“, izjavila je Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

U susret velikom jubileju, 29. i 30. oktobra u Naučno-tehnološkom parku biće organizovan skup na kom će referate izlagati stručnjaci, koji se na direkatan ili indirektan način bave arheološkim kulturnim nasleđem.

„Prikazaće se putevi istraživanja, interpretacije i prezentacije kulturnog nasleđa, sa naglaskom na razvoj arheološkog lokaliteta kroz održivo upravljanje i implementaciju u svakodnevni život zajednice“, naglašava Rajićeva.

Rimske terme koje se nalaze u centru Čačka izgrađene pre 18 vekova otkrivene su sasvim slučajno prilikom iskopavanja temelja za stambenu zgradu, Sačuvan je samo parterni deo iznad kojih je ležao glavni pod, nošen nizom stubića koji su služili kao sistem za grejanje.

„Čačanske Rimske terme predstavljaju arhitekturu jednog vremena, ali govore i da je u to vreme higijena tela bila usko vezana sa higijenom duha. Rimljani su iza sebe ostavili tragove na kojima sva pokolenja mogu mnogo da nauče. U ovim termama, čak u to vreme, a radi se o 3. i 4. veku, oni su imali podno i zidno grejanje u svojim kupatilima – rekla je direktorka čačanskog muzeja.

Dugo godina ovaj izuzetno bitan arehološki lokalitet bio je zapušten, ali grad Čačak prepoznao je značaj ovog mesta, pa je u njegovu adaptaciju uloženo oko 1,2 miliona dinara. Posle 47 godina ovaj lokalitet je konačno otvorene za javnost i grupe turista, koje se najave, mogu videti kako izgledaju čuvene rimske terme. Opremljen je plato i ugrađen video nadžor, a u planu je izgradnja pasarele.

Кako bi turistima na najbolji način bile prikazane sve specifičnosti Rimskih termi, Narodni muzej je u saradnji sa gradom Čačkom i Turističkom organizacijom napravio kulturno-informativnu tablu, dugačku 18,5 metara od čega polovinu zauzimaju informacije i fotografije ovog lokaliteta, a drugu polovinu arheološka nalazišta koja postoje na ovoj teritoriji.

Izvor: RINA
Foto: RINA, Wikimedia Creative Commons

Advertisement