Connect with us

Srbija

30 GODINA ZDRAVLJA: U Priboju se nalazi jedan od 10 najboljih pčelinjaka na svetu (FOTO)

Published

on

Кada je Svetozar Кoldžić iz Priboja pre trideset godina počinjao da se bavi pčelarstvom, nije očekivao da će nakon tri decenije imati jedan od deset najboljih pčelinjaka u svetu. Zajedno sa suprugom Кristinom vodi računa o najmarljivijim stvorenjima na svetu, a one im ne ostaju dužne.

„Imamo 90 društava i godišnje proizvedemo preko 1000 kilograma meda, rekordna je bila 2015. godina sa 2700 kilograma meda, dok je godina na izmaku bila jedna od najlošijih. Takođe, proizvede se i 50 – 60 kilograma polena, 7-8 kilograma propolisa,oko 10 kilograma perge. Naše imanje bio je i Ogledni pčelinjak za nedavna svetska istraživanja,a u poseti domaćinstvu bili su i svetski priznati stručnjaci: Nanati iz Italije, Santrač iz Banja Luke, profesor Кulinčević iz Srbije “, rekao je Svetozar.

Pčelari Кoldžići imaju zdrave pčele i pune vitrine priznanja, , kao i ono najdragocenije, a to je zadovoljstvo u duši. Na svetskoj smotri kvaliteta u Madridu dobitnici su Zlatne statue i medalje za ukupan kvalitet pčelinjih proizvoda, i to kao prvi pčelinjak u svetu, a nisu izostale nagrade i iz drugih zemalja. A, nezvanično laskavo priznanje stiglo je kad je njihov proizvod koristio i najbolji teniser sveta, Novak Đoković.

„Uvek se trudimo da u naš rad unesemo inovacije i to se prepoznaje. Uz korišćenje raznih biljaka, od kojih najveći broj gajimo na svom imanju, mešamo ih sa medom i tako stižemo do cifre od 42 registrovana prirodna proizvoda koja su i ukusna hrana, ali i prirodan lek Primera radi,tu su vodeni rastvor za oči i bebe, bronhi med, ili već pomenuta perga, čija su samo dnevno tri grama pod jezik, dovoljna za sigurno jačanje vašeg imuniteta“, kaže ovaj pčelar iz Priboja.

Svetozar Кoldžić autor je teksta u „Srpskom pčelaru”, često citiranog u ovoj oblasti na temu Gajenje pčela bez hemije.

Iako su u osmoj deceniji života, Кristina i Svetozar ne posustaju, radiće vele, dok im to zdravlje i um doozvole, a želja je, da njihov uspešan posao, i svakako nemerljivo bogastvo, nastave mlađi.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement