Connect with us

Srbija

REZERVAT PROŠLOSTI NA KROVU SRBIJE: Ovde se uzgajaju autohtone i ugrožene srpske vrste životinja! (FOTO)

Published

on

Na tromeđi opština Ljubovija, Osečina i Кrupanj smeštene su Sokolske planine, a najviši vrh Rožanj nalazi se na skoro hiljadu metara nadmorske visine. Na tom mestu ukrštaju se vazdušne struje i stvara specifična ruža vetrova.

Doktor veterine iz Pecke, Igor Rabat, odlučio je da baš na tu kupi imanje i napravi svoje parče raja. Кao veliki ljubitelj životinja u Sokolskim kolibama autohtone rase domaćih životinja, kojih je sve manje i nalaze se na granici opstanka.

“Mi imamo ovde trinaest domaćih brdskih konja koji su nekada bili osnovna radna snaga, 25 magaraca, 140 ovaca i koza domaće rase “pramenka” koja je se navim prostorima gajila pre dva veka, pre nego što je nastala selekcija i ukrštanje različitih rasa. Meni kao veterinaru je misija da tu žensku sortu životinja omasovim kako bi se proširila populacija i ne dođe do nestanka vrste od kojih je izuzetan kvalitet sira i kajmaka, dok na žalost muška populacija završava u klanicama”, kazao je za RINU veterinar Igor Rabat.

U ovom jedinstvenom kompleksu nalazi se i jedinstvena štala „Arka“ u kojoj sve ove autohtone rase žive zajedno, što je prava retkost u Srbiji.

Naziv je simbolično dibila po „Nojevoj barci“, za nju se daleko čulo i iako nisu zamišljene kao turistički projekat ove kolibe na vrhu Sokolskih planina iz godine u godinu privlače sve više posetilaca iz svih delova Srbije.

„Usled ekspanzije domaćeg turizma odlučio sam se na proširenje smeštajnih kapaciteta. Autentični srpski vajati kao i gastronomska ponuda su samo neki od doživljaja na nadmorskoj visini blizu hiljadu metara, sa mesta sa kog se pruža veličanstven pogled na pola Srbije“, kaže Rabat.

Sokolske planine i njen najviši vrh Rožanj, imaju dugu i bogatu istoriju, a nekada davno tuda je prolazio glavni trgovački put starih Rimljana, čiji su ostaci i danas vidljivi.

Izuztno je bogata šumom i čistom izvorksom vodom, koja se pokazala kao izuzetno delotvorna kad su u pitanju mnoge bolesti, a pre svega u lečenju štitne žlezde. Dok vazdušne struje pomažu onima koji imaju problema sa plućima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement