Chicago, IL
46°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 50%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
45°F
45°F
45°F
45°F
43°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

REPUBLIKANCI BESNI: Bajden doneo drastičnu odluku o vakcinaciji koja obuhvata 100 miliona Amerikanaca!

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je da će federalni službenici, poslodavci i zdravstveno osoblje biti u obavezi da poštuju strožija pravila o vakcinisanju.

To je, kako je objasnio, jedna od novih mera doneta u pokušaju sprečavanja širenja pandemije Kovida 19 u Sjedinjenim Državama – usled dominantne delta varijante virusa.

“Nema više čekanja. Sekretarijat za rad uvešće pravilo da svi poslodavci koji imaju više od 100 zaposlenih treba da se pobrinu da budu vakcinsani ili da svake nedelje imaju negativan test na koronavirus. Obuzdaćemo širenje virusa tako što ćemo povećati broj vakcinisanih. Proširujem obaveznu vakcinaciju za kadrove u zdravstvenom sektoru i potpisaću izvršnu uredbu da svi zaposleni u federalnoj službi budu vakcinisani – što važi za zaposlene i angažovane po ugovoru”, rekao je Bajden – dodavši da zaposleni u državnoj službi ne bi trebalo da imaju mogućnost da nedeljnim testiranjem na Kovid izbegnu vakcinaciju.

Mere o kojima je govorio predsednik, obraćajući se iz Bele kuće, mogle bi obuhvatiti stotinu miliona američkih građana.

Bajden je istakao da SAD raspolaže sredstvima za obuzdavanje pandemije, u vidu efikasnih i bezbednih vakcina, istovremeno iznevši kritike na račun oko osamdeset miliona građana koji se još nisu vakcinisali.

“Vakcine obezbeđuju zaštitu imunizovanim građanima. Međutim, istovremeno čujemo priče o bolnicama preplavljenim pacijentima na samrtničkim posteljama – koji nisu bili vakcinisani. Ovo je pandemija nevakcinisanih. Iako imamo program imunizacije i vakcine su dostupne na 80.000 mesta širom zemlje – osamdeset miliona ljudi je nevakcinisano! Pojedini zvaničnici koji podrivaju borbu protiv Kovida 19. Brojni građani rade svoj deo posla, međutim četvrtina populacije nije primila niti jednu vakcinu. Bolnice su prepunjene i nema mesta za građane koji boluju od drugih bolesti”, poručio je, između ostalog, predsednik u obraćanju.

“Šta je još potrebno čekati, šta još treba da vidite?”, upitao je Bajden u delu obraćanja za koje je rekao da je upućeno nevakcinisanim građanima.

“Vakcina je besplatna i njenu upotrebu odobrila je Federalna agencija za hranu i lekove (FDA). Učinite pravu stvar – poslušajte glasove nevakcinisanih građana koji leže širom bolnica i govore – ‘Samo da sam se vakcinisao’, istakao je američki predsednik.

Republikanski guverneri protiv odluke

Nove mere predsednika SAD Džozefa Bajdena koje predviđaju obaveznu vakcinaciju za savezne službenike i radnike privatnih kompanija koje imaju više od 100 zaposlenih, našle su se na udaru kritika republikanskih guvernera.

Republikanski guverner savezne države Arkanzas Asa Hačinson rekao je danas da Bajdenova naredba da privatna preduzeća zahtevaju da zaposleni budu vakcinisani protiv kovida-19 nije pravi odgovor za povećanje stope vakcinacije.

„Bio sam dosledan u slobodi preduzeća da zahtevaju od svojih zaposlenih da se vakcinišu, i protivio sam se vladi da kaže da preduzeća ne mogu da ostvare tu slobodu“, rekao je Hačinson, koji predsedava Nacionalnim udruženjem guvernera .

On je rekao da bi privatni sektor trebalo zaštiti od prekoračenja vlade kojim se traži obavezna vakcinacija sve zaposlenih.

Guverner Montane Greg Đanforte, takođje republikanac, ocenio je da je obavezna vakcinacija „nezakonita i neamerička“.

On je objavio na Tviteru da je „posvećen zaštiti sloboda građana Montane od ovog brutalnog saveznog prekoračenja“.

Montana je jedina država u SAD koja je donela zakon koji zabranjuje poslodavcima da zahtevaju vakcinaciju da bi se zaposleni vratili na radna mesta. Zakon takođe sprečava bilo koje preduzeće da uskraćuje usluge na osnovu statusa vakcinacije ili posedovanja kovid pasoša.

Republikanski guvernerk Misisipija Tejt Rivs oštro je kritikovao Bajdena navodeći da „predsednik nema ovlašćenja da zahteva da se Amerikanci vakcinišu zbog zaposlenja u privatnom poslu“.

„Sama vakcina je spasonosna, ali ovaj neustavan potez je zastrašujući. Ovo je još uvek Amerika i još uvek verujemo u slobodu “, objavio je Rivs na Tviteru.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

Izvor: Glas Amerike, N1
Foto: Printscreen YouTube / CNBC Television

YOU MAY LIKE