Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 11mph SW
Humidity: 44%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
57°F
54°F
50°F
48°F
46°F
ThuFriSatSunMon
52°F / 36°F
41°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

POBEDILA 50 MUŠKARACA U ORANJU: Marija je šampionka u najtežoj kategoriji!

Takmičenje orača “Srbobranska brazda” održano 22. put minulog vikenda U Srbobranu, ostaće upamćeno po trijumfu jedne žene – Marije Seočanac iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje.

Ne samo što je bila jedina žena učesnica ovog nadmetanja, već je među 50 muškaraca pokazala da baš ona ore muški pobedivši u najtežoj “C” kategoriji – oranju strnjišta na dubini do 25 centimetara klasičnim ili plugovima s obrtačima, koji zahvataju četiri ili više brazda.

Na jedinstvenoj manifestaciji koja je odavno postala brend, Marija je vozila traktor “džon-dir”, koji je zadužila na takmičenju, jer zbog teškoća u transportu nije mogla da dođe sa porodičnom mašinom, prenose Novosti.

“Prvi put sam sela u taj traktor, koji mi je ustupila porodica Čobanov iz Srbobrana, ali sam se lako navikla na njega, jer je udoban i lak za upravljanje”, priča Marija..

“U Novom Selu kod Vrnjačke Banje, na porodičnom imanju, vozim IMT traktore do 60 konjskih snaga, a ovaj u Srbobranu je imao 170. Otišla sam na takmičenje da se družim, ne nadajući se nikakvoj nagradi, a postigla sam dosad najveći uspeh.”

Ova studentkinja biohemije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, kaže da je zavolela traktor uz dedu i babu, koji su se bavili poljoprivredom.

“Prvi put sam sela u traktor kad sam imala osam-devet godina, a već sa 12-13 sam ga ozbiljno vozila, pomažući dedi i babi u poslu. Deda Vojislav, da je živ, bio bi ponosan na mene, a na njega uvek mislim kad odem na takmičenje”, kaže Marija.

Ona se dosad nadmetala u oranju na “Prvoj brazdi” u Novom Selu, a od pre dve godine i na “Srbobranskoj brazdi”, navodeći da su to jedine dve manifestacije tog tipa u Srbiji.

“Bilo mi je važno da uhvatim pravac, a onda sam strpljivo i pedantno, kako to priliči ženama, “složila” oranje. Kad sam se okrenula da vidim šta sam uradila, videla sam da je sve fino i ujednačeno, pa sam pomislila da bi to čak moglo biti i za treće mesto, kad ono – prvo! Zanimljivo je da sam za oranje izvukla parcelu 1 C, kao da je to slutilo da ću biti prva u C kategoriji”, radosna je Marija.

Najbolji u lakoj “A” kategoriji gde se, takođe do dubine od 25 cm oralo strnjište jednoobraznim i dvoobraznim plugom, bio je Brano Kovačević iz Srbobrana dok je njegov sugrađanin Đorđe Dinjaški pobedio u srednjoj “B” kategoriji orući troobraznim plugom. NJih dvojica i Marija nagrađeni su sa po 25.000 dinara i sedmodnevnim letovanjem u opštinskom odmaralištu u Sutomoru.

ŽELJA SVETSKO TAKMIČENJE

Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, istakao je da “Brazda” ima veliki značaj za ovu sredinu, koja raspolaže sa 25.000 hektara oranica i broji 1.500 poljoprivrednih gazdinstava.

“Želja nam je da naši pobednici budu predstavnici Srbije na Svetskom takmičenju u oranju i za to ćemo zatražiti podršku Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu”, rekao je Debeljački.

“PREPEŠAČIO” ZEMLJU

Humanitarac Živorad Đurić poznatiji kao Žića Maradona iz Požarevca, posebno je nagradio Mariju Seočanac, kao jedinu takmičarku, ali i najstarijeg učesnika Lazara Antića (92), najmlađeg Roberta Saba (12), orača iz najudaljenijeg mesta Miloša Pavlovića koji je došao iz Trstenika, i Endrea Bergela, vlasnika najopremljenijeg traktora.

“Orem od 13. godine, a od rođenja sam na njivi. Tu me je majka rodila u kamari slame. Zemaljsku kuglu sam mogao prepešačiti koliko sam koraka pregazio orući s konjskim zapregama dok nisu stigli traktori”, rekao je Lazar Antić.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen Facebook / Marija Seočanac

YOU MAY LIKE