Chicago
81°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 7mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 30.17"Hg
UV index: 2
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By admin

REMEK DELO RIMSKIH NEIMARA: Latinska ćuprija na Ljuboviđi odoleva vekovima, a čak ni bujice mu ne mogu ništa! (FOTO)

Кada su pre nekoliko godina poplave kroz Srbiju nosile puteve i mostove, Rimski most na reci Ljuboviđi građen još u starom veku odoleo je napadima vodene bujice i ostao na istom mestu na kom su ga sagradili Rimljani. Pretpostavlja se da je zidan od kamena sedra koji je vezivan metalnim klamfama, a zatopljen olovom, zbog čega je, veruju, i ostao sačuvan.

Ušuškan u nestvarnoj prirodnoj lepoti na samoo 12 kilometara od centra Ljubovije, oavj stari most predstavlja pravu oazu za brojne putnike namernike a nekada je bio glavna saobraćajnica rimskih imperatora.

“U ranoj istoriji na ovom prostoru postojala su dva mosta, jedan je uništila nabujala reka, dok drugi i dalje odoleva zubu vremena. Sagradili su ga i koristiri Rimljani, za potrebe trgovaca da transportuju robu preko reke u susednu sada Bosnu, kao i rude iz rudnika gde se sada nalazi čuveni Sokograd. Кada su Rimljani naseljavali ovaj prostor, to je današnja Azbukovica, most je imao za cilj da poveže Ljuboviju sa Bosnom, a kasnije je nastavio da bude trgovački drug za vreme vladavine Osmanlija”, kaže za RINU Dragan Pavlović sekretar službe vodiča PS Srbije.

Prvi pioniri turizma ovog kraju su planinari, koji dospevaju do nepristupačnih predela i posle ih prezentuju turističkoj javnosti i institucijama koje kasnije rade na razvoju tog lokaliteta. Ovaj prostor oko Ljubovije za nas planinare je idealan jer se ovde sudaraju četiri planine koje dele kanjoni.

“To su kanjoni Trešnjice, Ljuboviđe, Sokolskih planina i kanjon Кozlac. Ovo je za nas vrlo dinamičan teren, jer postoji mnogo vrhova oštrih i istaknutih srednjih visina preko 1100 metara, i na ovom mestu se nalazi jedan eksremni kanjon koji je pritok Trešnjice, kanjon Tribuće, koji privlači na hiljade mladih planinara tokom godine, rekao je Dragan.

Budući da je na teritoriji Srbije ostalo veoma malo sačuvanih starih kamenih mostova, ovaj na Ljubiviđi predstavlja znameniti primer veštine neimara i tradicionalnog građevinarstva. Radovi na osnovnoj statičkoj sanaciji mosta izvedeni su 1985.

“Veliki značaj ovakav jedan spomenik kulture ima za našu opštinu. Veoma malo ovakvih lokaliteta u Srbiji postoji. Mi radimo na tome da što više ljudima skrećemo pažnju, na državne institucije da se više obrati pažnja na ovakve spomenike jednog vremena, ali i mi da ga što više promovišemo. Кao turistička organizacija dajemo sve od sebe da sve naše raspoložive resurse raspodelimo da bismo što bolje publikovali ne samo most već i celu našu Ljuboiju – istakla je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.

Most je visok 5,5 metara, a najviše ga pohode putnici namernici zaljubljeni u biciklizam i dobru fotografiju, koje na ovom mestu ispadaju zaista nestvarno, kao da ste u bajci. Rimski most ili latinska ćuprija potpuno je rekonstruisan 2016. godine, i ovo je jedan od 128 arheoloških lokaliteta na teriotirji Azbukovice, Podgorine i Rađevine. Taj most spaja i dve opštine, Ljuboviju i Osečinu, koje planiraju da od njega naprave turističku atrakciju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE