Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 years ago

By admin

REKORDNA CENA SRPSKOG MEDA U SVETU: Pčelari trljaju dlanove i nadaju se odličnoj godini! (FOTO)

Nakon duge i hladne zime, mart mesec rezervisan je za prve radove kod pčelara. Uveliko obilaze svoje košnice i pčele radilice pripremaju za prvu prolećnu ispašu. Svakodnevno obilaze i otvaraju košnice i dodaju neophodnu prihranu.

“Pripremamo naše vredne radnike na prvu ispašu, na dren, zatim na kajisiju, dženariku i šljivu. Do sada su one dobro podnele ove vremenske uslove koji su išli u prilog. Mraz u martu na svu sreću nije desetkovao plodove i neće biti ogromnih gubitaka ako vremenske prilike budu u plusu kako se sada najavljjuje. Već se košnice otvaraju da se vidi u kakvom je “pogača” stanju”, kaže za RINU Sveta Stamenković, jedan od najpoznatijih pčelara u Zapadnoj Srbiji, koji u svom domaćinstvu ima 54 matice.

Srpski med je na evropskom i svetskom tržištu poznat po odličnom kvalitetu, što se i na oko može prepoznati. Nakon nekoliko loših, pčelari se sada nadaju dobroj godini, a tome u prilog ide i istorijski visoka otkupna cena po kilogramu.

“Prinosi su bili desetkovani, što zbog mraza koji je prošlih sezona uništio voće, što zbog nesavesnog korišćenja i primene agroteničkih mera u voćnjcima, pa su na taj način pojedini voćari uništavali i čitave matice. Trenutna cena je preko sedam eura za jedan kilogram našeg topljenog zlata, što je odlična cena”, kaže Stamenković.

Pčelari su prošle godine formirali SPS – Savez pčelara Srbije, u sklopu njega počeo je sa radom i otkupni centar, koji omogućuje otkup i pakovanje proizvoda.

“Pomoću toga se med direktno može uzeti od proizvođača, plasirati ga na tržište, a novac direktor uplatiti pčelarima. Sam Savez pčelara broji oko 8.000 članova i to udruživanje pokazalo se kao pun pogodak”, zaključuje Stamenković.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE