Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
43°F
45°F
43°F
46°F
50°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 4 years ago

By Vera

REKORD Srbija privukla više stranih investicija od bilo koje druge zemlje na svetu, tvrdi Fajnenšel Tajms

Ugledni britanski časopis “Fajnenšel tajms” u najnovijem broju objavio je da Srbija privlači skoro 12 puta više stranih investicija nego ekonomije njene veličine. Kao uzroke navodi pametnu podsticajnu i poresku politiku, povoljne trgovinske ugovore sa Istokom i sa Zapadom i ekonomske reforme.

U tekstu se navodi da je u Srbiju prošle godine ušla rekordna količina direktnih stranih grinfild investicija.

Članak počinje statistikama analitičkog tima Fajnenšal tajmsa koji prati strana trišta. Njihovi podaci kažu da je Srbija prošle godine privukla nezapamćen iznos stranih direktnih investicija od čak 5,8 milijardi dolara.

One su došle kroz čak 107 projekata dok je prethodnih godina prosek bio 69 projekata godišnje. To znači da je Srbija privukla više stranih investicija po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje na svetu.

List analizira investicije i kaže da su one posledice pametnih podsticaja stranim investitorima kao što je subvencija od sedam hiljada evra po radnom mestu i poreske olakšice.

List zatim navodi izjavu premijerke Ane Brnabić datu Tanjugu da ti podaci svedoče o tome da su se reforme sprovedene u prethodnih pet godina isplatile.

List analizira investicije i kaže da su one posledice pametnih podsticaja stranim investitorima kao što je subvencija od sedam hiljada evra po radnom mestu i poreske olakšice.

Ono što je još bolje je struktura investicija. Većina je u proizvodni sektor privrede. Pedeset četiri odsto investicija je u automobilskoj, prehrambenoj, duvanskoj i tekstilnoj industriji i izgradnji nekretnina.

U segmentu proizvodnje posebno su zanimljive investicije iz Kine. Od 2005. do 2014. čak 74 odsto stranih investcija u Srbiji su dolazile iz Evrope. Sada se to promenilo, i od 2015. kineske investicije rastu eksponencijalno.

Iako to zabrinjava neke zapadne zemlje, piše Fajnenšel tajms, Srbiji su te investicije donele velike projekte.

Kruna tih investicija je kupovina smederevske železare kojom sada upravlja “Hestil” iz kineske provincije Hbej.

Ipak, činjenicu da ne investiraju samo Kinezi, Fajnenšel tajms ilustruje primerom kompanije “Džonson Elektrik” koja je nedavno otvorila svoj najveći evropski pogon baš u Srbiji. U njega je uložila više od 100 miliona evra. Praviće električna i hibridna vozila i zaposliti više od hiljadu radnika. Ta visokotehnološka investicija ukazuje na još jedan pozititivan i dalekovid trend u Srbiji.

Srbija se poslednjih godina sve više trudi da privuče investicije u visokotehnološke grane industrije. Na taj način ona štiti svoju privredu od zatvaranja radnih mesta koje sa sobom donosi automatizacija nove tehnološke revolucije kada niže kvalifikovana radna snaga više nije potrebna.

Zato Vlada Srbije radi na tome da njena privreda ostvari kontakte sa vodećim kompanijama i školama za visoku tehnologiju kako bi podigla nivo tehnološke pismenosti svoje radne snage, zaključuje Fajnenšel tajms.

Sredinom avgusta, britanski časopis objavio je da je Srbija na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija.

Tekst: RTS Foto: Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

YOU MAY LIKE