Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

REAKCIJE NA STAV SRBIJE: SAD, Rusija i Ukrajina pozdravile odluku Beograda, EU traži sankcije!

Zvanični stav Srbije o situaciji u Ukrajini, koji je saopštio predsednik Aleksandar Vučić, važan je i zadovoljavajući, kako za ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocana-Harčenka, tako i za ukrajinskog ambasadora u Beogradu Oleksandra Aleksandroviča, prenosi Euronews.

Dvojica diplomata su u emisiji “Direktno sa Minjom Miletić” govorili o zaključku Srbije, situaciji u Ukrajini i globalnim političkim okvirima napada Rusije na tu zemlju.

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije doneo je zaključak u kome se, između ostalog, navodi da Srbija podžava teritorijalni integritet Ukrajine i da kršenje tog integriteta smatra pogrešnim, ali i istovremeno ističe da vitalni interes Srbije da u ovom trenutku uvodi sankcije Rusiji.

“Ako Srbija jedina ne uvede sankcije, onda će biti jedina koja poštuje svoj nacionalni interes”, rekao je Bocan-Harčenko.

Kako je istakao, ruska strana “nije nikoga ovde ništa pitala, niti tražila”.

“Naravno, za mene kao ambasadora jeste najvažnija stvar stav Srbije, ali mislim da mi bez slanja bilo čega na adresu Srbije, na osnovu naše dugoročne saradnje, dijaloga dvojice predsednika, nema sumnje da će Srbija u svom stavu i politici ići u pravcu svog interesa i da će dati mogućnost za saradnju u svim sferama”, dodao je Bocan-Harlenko ističući da su sankcije generalno štetne za Rusiju, ali i za Evropi u celini.

“Preživećemo i biće sve dostojanstveno”, smatra ambasador Rusije.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič, s druge strane, smatra da je važna odluka predsednika i Vlade Srbije da se osuđuju sve povrede teritorijalnog integriteta i to što Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao što i Ukrajine poštuje integritet Srbije, uključujući i Kosovo.

“Očekujemo da ćemo narednih dana sa Srbijom sarađivati kada je u pitanju humanitarna pomoć. Nadam se da ćemo moći da sarađujemo i po pitanju izbeglica. Za sada ljudi beže u druge delove Ukrajine ili u susedne zemlje”, kaže Aleksandrovič.

On je podsetio na osude ukrajinskog parlamenta kada je NATO bombardovao Jugoslaviju 1999. godine.

“Zašto Moskva ne bombarduje Zapad ako mrzi Zapad, a bombarduje Ukrajinu. NATO intervencija 1999. jeste bilo kršenje međunarodnog prava i to je Ukrajina tako i rekla. Tada je bila Zapadna strana kriva za to bombardovanje, ali sada nije Zapad kriv, nego Rusija”, istakao je Aleksandrovič.

Ambasada SAD pozdravlja ponovljeni stav

Američka ambasada u Beogradu pozdravila je stav Srbije o Ukrajini.

“Sjedinjene Američke Države pozdravljaju ponovljeni stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima Rusije”, navodi se u objavi Ambasade na Tviteru.

EU traži uvođenje sankcija Rusiji

Oglasio se i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik koji je saopštio: “Putinov napad na Ukrajinu je prelomni trenutak i za Zapadni Balkan. Zato svi treba da shvate da je izbor Srbije da se ne pridruži sankcijama EU odlucujuća spoljnopoliticka odluka za mnogo šire odnose između Evropske unije i Srbije”, napisao je Bilčik na Tviteru.

U međuvremenu su briselski zvaničnici za Radio Slobodna Evropa potvrdili da EU analizira ocene koje je predsednik Vučić izneo.

Portparol EU Peter Stano je pre nekoliko dana za Euronews Srbija rekao da se od zemalja kandidata za članstvo, kao što je Srbija, očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama i stavovima EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici.

“Putin je doneo rat Evropi. Prekršio je međunarodno pravo, napao susednu državu na varvarski način. EU je to najoštrije osudila i reagovaće na to orgomnim sankcijama kako bi ograničila kapacitet Rusije da finansira svoju agresivnu politiku. Očekujemo da naši partneri i saveznici slede njihov primer, u odbrani suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, u odbrani evropske bezbednosti i stabilnosti u odbrani međunarodnih pravila i principa”, rekao je on.

Prethodno je i predsednica Evropske komisije Viola fon Kramon napisala na Tviteru da je krajnje vreme da Vlada i predsednik Srbije osude invaziju Rusije na Ukrajinu, preneo je Danas.

„Vreme sedenja na dve stolice je završeno“, naglasila je Fon Kramon.

Kako je navela, neusaglašenost sa celom Evropom po ovom pitanju dovela bi Srbiju u položaj samoizolacije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

YOU MAY LIKE