Chicago
43°
Partly Cloudy
6:36 am7:13 pm CDT
Feels like: 37°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 50%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 4
FriSatSun
59/37°F
39/30°F
55/43°F

Published 7 months ago

By admin

RAT ZAMENILI IGROM I SMEHOM: Deca iz Ukrajine našla utočište u Srbiji!

Za 44 mališana iz Ukrajine prethodnih 10 dana izgledalo je sasvim drugačije. Njima je kao i prethodnih 14 godina, u organizaciji Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji, organizovana letnja škola. Zbog ratnih okolnosti deci boravak u Banji Koviljači obezbedio je Komeserijat za izbeglice.

Od Lavova do Banje Koviljače za razliku od prethodnih godina, ovim mališanima bilo je potrebno nešto više vremena, gotovo 24 časa. Po dolasku plan se nije menjao, muzeji, igra, obilazak prirodnih lepota. Bar na nekoliko dana drugačija realnost od one u Ukrajini.

– S početka su mama i tata brinuli ali posle razgovora telefonom, čuli smo se i preko društvenih mreža. Shvatili su iz mojih uitsaka da je sve u redu. Sad više ne brinu. Ja više brinem za njih jer su oni stalno pod vazdušnom opasnošću i nadam se da kad se vratim da ću im doneti bar delić ove opuštene atmosfere – kaže Ksenija Košnjerak iz Lavova.

Kažu da je ogromna razlika u odnosu na ono što doživljavamo kod kuće.

– Ovde je mir i zahvalna sam Srbiji što je omogućila da budemo ovde i opet osetimo mir – kaže Ana Konahovič.

Jedan dečak kad poraste želi da bude biotehnolog kako bi pomogao zemljama koje nemaju dovoljno hrane i vode. Smislio je i kako da deo lepog raspoloženja donese kući.

– Kupio sam poklončiće i mislim da će biti srećni. Kupio sam im i različite slatkiše, a ovde mi je najzanimljiviji bio lokalitet “Sirmijum” i obilazak muzeja – kaže Kuzminski Hordi za RTS.

Osim organizacije letnje škole i brige o kulturi, informisanju i jeziku svoje zajednice, ukrajinski nacionalni savet ima i nove zadatke.

– Ova godina je bila drugačija, bili smo prinuđeni da se organizujemo s Komeserijatom za prihvat pa smo skupljali humanitarnu pomoć ali evo nadamo se da će to brzo da prođe i da se vratimo na staro – kaže predsednik Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine

Deca iz Ukrajine smeštena su u centru koji je do nedavno zbrinjavao migrante iz Afrike i Azije. U međuvremenu je renoviran.

– Po završetku radova centar je bio u mirovanju i u slučaju vanrednih situacija je spreman da se aktivira. Kada je stigla molba imali smo centar koji uz malu pripremu može da se pripremi za prijem ovog broja dece koji su došla – objašnjava upravnik Centra u Banji Koviljači Robert Lesmajster.

Ovi mališani vraćaju se kući, za razliku od njih smeštaj u Srbiji zatražilo je 84 ukrajinskih izbeglica koje su smešteni u Centru za azil u Vranju. Prema evidenciji Komserijata za izbeglice, u privatnom smeštaju je još 2.805 Ukrajinaca.

Izvor: RTS Foto: Printscreen / RTS

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!