Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNW
Humidity: 73%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
64°F
66°F
68°F
72°F
75°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
75°F / 57°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

RAT ILI POZORIŠTE? Brojne zemlje pozvale državljane da napuste Ukrajinu, sve spremno za rusku invaziju…

Brojne zemlje, među kojima i Crna Gora, pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu, usred upozorenja o ruskoj invaziji.

Britanska kancelarija spoljnih poslova saopštila je da bi svi državljani Velike Britanije “trebalo da odu sada dok su komercijalna sredstva još dostupna“.

Zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi izjavio je danas da britanski državljani koji odluče da ostanu u Ukrajini ne bi trebalo da očekuju vojnu evakuaciju ako dođe do sukoba sa Rusijom, prenosi Tanjug.

Hipi je za Skaj njuz rekao da bi britanski državljani trebalo da odmah napuste Ukrajinu na svaki mogući način i ne bi trebalo da očekuju da će biti vojne evakuacije, kao što je to bio slučaj prošlog leta nakon povratka talibana na vlast u Avganistanu.

SAD su rekle da bi do invazije moglo doći u bilo kom trenutku, a predsednik Džo Bajden je, prenosi BBC, upozorio da bi “stvari mogle brzo da polude”.

Rusija je u više navrata negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos gomilanju više od 100.000 vojnika blizu granice.

Počele vežbe Rusije i Belorusije

Masovne vojne vežbe Rusije sa susednom Belorusijom su počele, a Ukrajina je optužila Rusiju da joj blokira pristup moru.

Među zemljama koje pozivaju svoje građane da napuste Ukrajinu su i Holandija, Letonija, Izrael, Severna Makedonija, Japan, Južna Koreja…

Letonija je u svom upozorenju navela “ozbiljnu pretnju bezbednosti koju predstavlja Rusija”.

U toku su diplomatski napori da se smiri trenutna kriza u Ukrajini.

Britanski ministar odbrane Ben Volas upozorio je svog kolegu u Moskvi da bi ruska invazija na Ukrajinu imala “tragične posledice” za obe zemlje. Međutim, Sergej Šojgu je rekao da rastuće vojne tenzije u Evropi “nisu naša greška”, prenose Vijesti.

Trenutne tenzije dolaze osam godina nakon što je Rusija anektirala ukrajinsko južno poluostrvo Krim. Od tada je ukrajinska vojska uključena u rat sa pobunjenicima koje podržava Rusija u istočnim oblastima u blizini ruskih granica.

Moskva kaže da ne može da prihvati da bi Ukrajina – bivša sovjetska republika sa dubokim društvenim i kulturnim vezama sa Rusijom – mogla jednog dana da se pridruži zapadnom odbrambenom savezu NATO i zahtijeva da se to isključi.

BBC prenosi da postoje neke sugestije da bi se ponovno fokusiranje na takozvane sporazume iz Minska – kojima je težilo da se okonča sukob u istočnoj Ukrajini – moglo koristiti kao osnova za smirivanje trenutne krize.

Ukrajina, Rusija, Francuska i Nemačka podržale su sporazume 2014-2015.

Kijev odobrio plan evakuacije

Vlasti Kijeva odobrile su plan evakucije za slučaj ruskog napada, saopštila je pres služba gradonačelnika glavnog grada Ukrajine Vitalija Klička.

Prema njegovim rečima, “plan evakuacije prihvaćen je za glavni grad, kojim se utvrđuje lokacija evakuacionih centara, zahtevani broj vozila i bezbedni regioni za smeštaj evakuisanih”, prenosi ruska agencija Tass.

“Gradske službe već rade na sprečavanju vanredne situacije vojne prirode”, rekao je Kličko navodeći da su napori kijevskih vlasti “usmereni na sprečavanje ili prevazilaženje mogućih provokacija, i izdržavanje vojnog napada”.

“Mi nastupamo u skladu s jasnim planom”, naveo je Kličko.

Evakuišu se i Rusi

Zaposleni u ruskoj diplomatskoj misiji počeli su da napuštaju Ukrajinu, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na neimenovani obavešteni izvor.

Taj izvor je rekao da su, prema izjavama ukrajinskih državljana, ruske diplomate i konzularni službenici u Ukrajini počeli da odlaze u Rusiju, prenosi Tanjug.

Naveo je da o tome posebno svedoče teškoće nastale prilikom zakazivanja termina u konzulatima i ambasadi.

Prema rečima sagovornika agencije, to, u svetlu evakuacije koju su zvanično najavile pojedine zapadne zemlje, sugeriše da je Moskva odlučila da krene istim putem.

Tekst: Blic Foto: Europics

YOU MAY LIKE