Connect with us

Amerika

RASTANAK “HAJDUKA NA TOČKOVIMA”: Čikaški rikšari završili sezonu, a sad za šankove, u kamione i ubere, sve do sunca i proleća…

Published

on

Poput onih starih hajduka iz zavičaja, koji su se rastajali negde u ovo doba, o Mitrovdanu, pa opet sastajali za Đurđevdan, i ovi moderni “hajduci na točkovima” zakazali su novi sastanak za početak maja, čim izbiju prvi zraci sunca i turisti se razmile obalama jezera Mičigen

Protekla nedelja je bila poseban dan za vozače rikše u Čikagu. Lepo vreme poslužilo je ove vredne momke, pa su poslednji dan sezone iskoristili da odrade još koju turu, ali i da se okupe na šetalištu pored jezera Mičigen, razmene utiske i pozdrave se pre nego što svako krene svojim putem…

-A sad kud koji. Neki, poput mene, kreću put Floride, gde počinje turistička sezona i biće posla za spasioce, kuvare, šankere…Drugi će da se vrate u kamione koje su vozili pre, treći u ubere, lyftove, dostave hrane, četvrti kreću za Kaliforniju…, kaže Filip(26) iz Kruševca, jedan od brojnih naših mladića koji letnju sezonu provode za volanom, pardon, guvernalom ovog, među turistima i posetiocima kulturnih i sportskih dešavanja izuzetno popularnog prevoznog sredstva.

Od 200 rikši sa dozvolom grada Čikaga, procene kažu da čak 70% voze mladići sa naših prostora, iz Srbije i Crne Gore. Među njima su i dve devojke. Ima u redovima “rikšara” dosta sportista, difovaca, jer je posao prilično naporan i traži odličnu fizičku spremu, kondiciju skoro na nivou profesionalnih sportista.

Iako svaka rikša ima mali motor koji pomaže vozačima, ponekad je potreban izuzetan napor da se vožnja završi, u zavisnosti od terena i broja mušterija koji zasednu pozadi. Zato mnogi od ovih momaka redovno posećuju teretane, zdravo se hrane i uglavnom izbegavaju alkohol. Dobro, popije se poneko pivo, ali isključivo kad su “off duty”.

Protekla sezona je, slažu se svi, bila dobra, istina ne kao ona prethodna, ali su lepo vreme i veliki broj turista su išli na ruku rikšarima. Festivali, utakmice, to su dani kada se može zaraditi najviše novca. Ali…

Zaradi se novac, nije problem, ali se mnogo i troši, ceo dan si na ulici, treba nešto pojesti, popiti, uložiti neki dolar u rikše, muziku, svetlo, motori se stalno kvare, točkovi otpadaju, a godišnja renta nije ni malo naivna, tj.jeftina, dobacuje jedan od vozača iz druge grupe vozača, dok poput guštera hvataju poslednje zrake sunca pred tradicionalno hladnu zimu koja se sprema u Čikagu. A prognoze kažu, ova koja dolazi biće žešća nego prethodne.

Rikše će na zasluženi odmor, očišćene i podmazane, biće garažirane i sačekaće proleće da ponovo izađu na svetlo dana. I dok rikše budu sanjale zimski san, njihovi vozači će morati da nađu novi način da zarade novac.

-Amerika je to, nema plandovanja, mora da se radi. Skupa kirija, život, stara slava i ušteđevina ovde ne vrede, konstatuje Filip, koji se već sprema da krene na jug, put sunčane Floride. Ali, kako priznaje, jedva čeka proleće pa da se opet vrati na obale jezera Mičigen i sretne kolege i drugare.

Jer, nema grada kao što je Čikago. Između dva snega, naravno.

Poput onih starih hajduka iz zavičaja, koji su se rastajali negde u ovo doba, o Mitrovdanu, pa opet sastajali za Đurđevdan, i ovi moderni “hajduci na točkovima” zakazali su sastanak za početak maja, čim izbiju prvi zraci sunca i turisti se razmile obalama jezera Mičigen.

PROČITAJTE JOŠ: Ispovest Srbina, vozača rikše u Čikagu

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

Advertisement