Chicago, IL
57°
Fair
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 72%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
54°F
52°F
52°F
54°F
TueWedThuFriSat
43°F / 36°F
46°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 36°F
43°F / 30°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

RAKIJA, PRAGNJE I NARAVNO – GUSLE! Badnji dan sa najluđom ekipom u najstarijoj srpskoj kafani u Čikagu (VIDEO)

Postoji jedno mesto u Čikagu za koje malo ljudi zna, iako je reč o najstariijoj srpskoj kafani u “vetrovitom gradu”, otvorenoj još 1972.godine. U međuvremenu su otvoreni neki moderni, fensi restorani, ali u “Srpskom klubu”, kako ga od milja zovu, i dalje možete pojesti najbolje pečenje, popiti najjeftiniju ali i najbolju, domaću rakiju, i sresti najbolju ekipu, sa kojom nikada, ali baš nikada nije dosadno.

Pogotovo na Badnji dan, kada se u dvorištu Kluba okupi vesela družina i okrene na desetine jaganjaca i prasića, a sve to zalije vrućom rakijom, melemom za promrzle duše.

SA NJIMA NIKAD NIJE DOSADNO: Ekipa iz “Srpskog kluba”, pojačana najboljom srpskom guslarkom Bojanom Peković

Minda, Duka, Rajko, Laki, Janko, Vasa, Slavko…tu su da Vas zabave pričama iz njihovih burnih života, da očitaju zdravicu uz “mučenicu”, a bogami i zapevaju neku izvornu, u više glasova.

A kad se posao uspešno privede kraju, kad jaganjci i prasići utihnu i odu na hlađenje, druženje se sa januarske čikaške suvomrazice seli na toplo, u klub.

A za ovakvu, prazničnu priliku, nema bolje atmosfere od one koju pravi zvuka gusala, jedna žica koja je u stanju da ispriča mnoge priče od davnina…Specijalno za ovu priliku iz dalekog Helsinkija je doputovala najbolja srpska guslarka Bojana Peković, devojka za koju kažu da će jednog dana proslaviti ovaj tradicionalni srpski instrument u svetu, a koja ove godine završava master na muzičkim studijama u finskoj prestonici…kad već nije imala gde u Srbiji. Ali to je neka druga priča…

NIŠTA BEZ GUSALA. Bojana Peković svojim glasom rasplakala društvo u “Srpskom klubu”

I dok je Bojana pevala o Majci Jugovića I drugim tragičnim junacima deseterca I kosovskog ciklusa, glasom koji bi i kamen ganuo, u očima su zaiskrile suze, one muške, najteže, a Vašem reporteru su počele da podrhtavaju ruke… Kada je druženju došao kraj, valjalo je to i ovekovečiti zajedničkom fotografijom.

Da se pamti, i da Bože zdravlja ponovi, koliko već sledećeg Badnjeg dana. A zašto ne i pre…

Pogledajte šta je ekipa Serbian Timesa i Serbian News USA zabeležila na ovom neobičnom druženju u Čikagu…

AUTOR: Antonije Kovačević MONTAŽA: Miloš Kerečki

Za više ekskluzivnih intervjua i reportaža iz života srpske dijaspore zapratite naš Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

YOU MAY LIKE