Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 16mph S
Humidity: 62%
Pressure: 29.33"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
63°F
61°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
48°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

PUTINOVA TIRADA PROTIV ZAPADA: Krivac za rat u Ukrajini je NATO, oni žele da unište Rusiju! (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija pokušala da reši sukob u Donbasu na istoku Ukrajine mirnim putem i optužio Zapad da je kriv za rat u Ukrajini, a da je posvećenost Zapada miru “svirepa laž”.

“Želim da ponovim, oni su krivi za rat, a mi koristimo silu da ga zaustavimo”, rekao je Putin na godišnjem obraćanju o stanju nacije, uz veliki aplauz u sali u kojoj se okupio politički i vojni vrh zemlje.

On je rekao da Zapad hoće da iskoristi sukob u Ukrajini da “završi sa Rusijom” i da je odgovoran za eskalaciju.

“Elite Zapada ne kriju svoj cilj – naneti strateški poraz Rusiji, odnosno završiti sa nama jednom zauvek”, rekao je Putin tri dana pre prve godišnjice ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara.

PROČITAJTE VIŠE:

Tradicionalni godišnji govor Putin nije održao prošle godine kada je počela ruska invazija u Ukrajini.

“Govorim u teškom i ključnom trenutku za Rusiju, u periodu ogromnih promena svuda u svetu”, rekao je Putin danas na početku obraćanja.

Rekao je da se ispostavilo da je posvećenost Zapada miru “prevara” i “svirepa laž” uz tvrdnje da je Kijev pokušao da prikupi biološko i nuklearno oružje, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

“Činili smo sve moguće da rešimo taj problem na miran način, pregovarajući miran način za izlazak iz tog teškog sukoba, ali iza naših leđa se pripremao mnogo drugačiji scenario”, rekao je Putin.

“Oni (Zapad) samo su radili na dobijanju na vremenu, zatvarali oči pred političkim ubistvima, zloupotrebom vernika”, rekao je Putin.

Ruski šef države rekao je da su Ukrajina i Donbas postali simboli “totalnih laži” i optužio Zapad da se povukao iz “osnovnih sporazuma” i da je davao “dvolične izjave” dok je širio NATO i pokrivao Rusiju “kišobranom”.

On je obećao da će “pažljivo” nastaviti vojnu kampanju u Ukrajini.

“Da bi osigurali bezbednost naše zemlje, uklonili pretnje koje dolaze od postojećeg neonacističkog režima u Ukrajini od državnog udara 2014. godine odlučeno je da se sprovede specijalna vojna operacija. I mi ćemo rešavati korak po korak, pažljivo i metodično, ciljeve koji nam se postavljaju”, rekao je Putin, a prenosi Frans pres.

POVEZANE TEME:

BAJDEN ODRŽAO GOVOR U KIJEVU: Putinov osvajački rat je propao, Kijev je ugrabio deo mog srca! (VIDEO)

NOVI PREDSEDNIK ČEŠKE: Zapad ne treba da budi nerealna očekivanja i nade Ukrajinaca!

NATO SE SPREMA ZA DUGOROČAN SUKOB! ZELENSKI: Počela je ruska prolećna ofanziva u Ukrajini!

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / Sky News

YOU MAY LIKE