Chicago
66°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 77%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/59°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

PUTIN I SI POTPISALI DEKLARACIJU: Optužili SAD da “podrivaju svetsku bezbednost”!

Rusija i Kina danas su se izjasnile protiv svakog nuklearnog rata u jeku tenzija sa Zapadom, naglašavajući da bi u takvom sukobu samo bilo gubitnika.

„Strane ponovo naglašavaju da ne može biti pobednika u nuklearnom ratu, i da takav rat nikad ne sme da bude pokrenut“, rekli su predsednici dve zemlje Vladimir Putin i Si Đinping u zajedničkoj deklaraciji potpisanoj danas posle zvaničnih razgovora u Kremlju.

Rusija i Kina optužile su SAD da „podrivaju“ svetsku bezbednost nastojeći da rasporede rakete u više zemalja sveta da „sačuvaju jednostranu vojnu prednost“.

„Rusija i Kina izražavaju zabrinutost zbog intenziviranja aktivnosti SAD koje nastoje da stvore svetski sistem protivraketne odbrane i da rasporede njegove elemente u raznim oblastima u svetu, u kombinaciji sa jačanjem visokopreciznog nenuklearnog oružja“, navodi se u deklaraciji.

Oni su u deklaraciji obećali da će dalje ojačati „stratešku saradnju“ dve zemlje, razviti saradnju u energetici, visokotehnološkim industrijama i drugim oblastima i proširiti upotrebu svojih valuta u uzajamnoj trgovini da smanje zavisnost od Zapada.

Rekli su da će razviti vojnu saradnju i sprovoditi više zajedničkih vazdušnih i pomorskih patrola, ali kako navodi agencija AP, nisu pomenuti izgledi o kineskoj isporuci oružja Rusiji oko čega su strahovali SAD i drugi zapadni saveznici.

Oni su u izjavama posle današnjih zvaničnih razgovora u Kremlju govorili biranoj publici zvaničnika i novinara iz svojih pulova agencija i nisu primali pitanja.

Putin je pozdravio kineske predloge za političko rešenje i prekid vatre u Ukrajini i rekao da bi mogli da posluže kao osnova za mirno rešenje kada Zapad i Ukrajina budu za to spremni, ocenivši da za sada oni ne pokazuju tu spremoost.

SAD su kritikovale plan Pekinga kao potez namenjen da omogući Rusiji da učvrsti ono što je osvojila.

Si se ranije sastao sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom kome je rekao da je pozvao Putina da poseti Kinu kasnije ove godine.

Dvojica lidera su večeras na državnoj večeri podigli zdravicu za „prosperitet“ ruskog i kineskog naroda.

Tokom zdravica koje je prenosila ruska televizija oni su nazdravili za „prosperitet i dobrobit naroda Rusije i Kine“, za „razvoj rusko-kineskih odnosa“, „saradnju u ovoj novoj eri“ kao i za zdravlje jedno drugog.

Putin je rekao da postoje „bezgranične mogućnosti“ u rusko-kineskoj saradnji.

„Uveren sam da rusko-kineska saradnja ima zaista bezgranične mogućnosti i perspektive“, rekao je Putin, kako je prenela televizija.

PROČITAJTE VIŠE:

HAG IZDAO POTERNICU ZA PUTINOM: Međunarodni sud tereti predsednika Rusije za zločine protiv dece!

SVE O HAŠKOJ POTERNICI ZA PUTINA: Šta ona znači u stvarnosti i kako bi mogla da pogodi njega i rusku elitu!

KINA NIKAD OŠTRIJE UPOZORILA SAD: Ili promenite stav, ili sledi sukob!

Izvor: Nova
Foto: Printcreen Twitter @JackHua61612601

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)