Chicago
37°
Partly Cloudy
6:38 am7:12 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 12mph N
Humidity: 41%
Pressure: 30.31"Hg
UV index: 5
ThuFriSat
52/48°F
61/37°F
41/30°F

Published 6 months ago

By admin

PUTIN I SI BLIŽI NEGO IKAD: Kina spremna da radi sa Rusijom na globalnoj sceni!

Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi odigrala vodeću ulogu u ubrizgavanju stabilnosti u svet koji se menja, rekao je kineski predsednik Si Đinping tokom sastanka sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u četvrtak u Uzbekistanu.

Predsednik Si je rekao da su dve zemlje održavale blisku koordinaciju na međunarodnoj sceni kako bi podržale osnovne norme međunarodnih odnosa, prenosi kineski radio Internacional.

-Suočena sa promenama sveta, našeg vremena i istorije, Kina će raditi sa Rusijom kako bi ispunila svoje odgovornosti kao glavne zemlje i odigrala vodeću ulogu u ubrizgavanju stabilnosti u svet promena i nereda – rekao je.

Putin je rekao da svet prolazi kroz višestruke promene, ali da je jedna stvar koja ostaje nepromenjena prijateljstvo i međusobno poverenje između Rusije i Kine i dodao da je sveobuhvatno strateško partnerstvo Rusije i Kine stabilno kao planina.

-I Rusija i Kina se zalažu za pravedniji i razumniji međunarodni poredak, dajući dobar primer u međunarodnim odnosima – rekao je on.

Dvojica lidera su to izjavili prilikom razmene mišljenja o odnosima Kine i Rusije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa u uzbekistanskom gradu Samarkandu na marginama 22. sastanka Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Si je rekao da bilateralna saradnja Kine i Rusije u različitim oblastima napreduje stabilno, uz aktivnosti vezane za Godinu sportske razmene koje su u toku, kao i snažan zamah u međunacionalnoj saradnji i međuljudskoj razmeni.

Naglasio je da će Kina raditi sa Rusijom na pružanju snažne međusobne podrške u pitanjima koja se tiču suštinskih interesa jednih i drugih i produbljivanju praktične saradnje u trgovini, poljoprivredi i drugim oblastima.

Si je pozvao obe strane da ojačaju koordinaciju u okviru ŠOS-a, Konferencije o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji, BRIKS-u i drugim multilateralnim mehanizmima.

Putin je rekao da će se Rusija konsolidovati i produbiti bilateralnu i multilateralnu komunikaciju i saradnju sa Kinom i proširiti saradnju u ključnim oblastima kao što su trgovina i energetika.

-Rusija će raditi sa Kinom na promovisanju kontinuirane, dublje saradnje među državama članicama ŠOS-a po principu nemešanja u unutrašnje stvari, kako bi se izgradila autoritativna platforma za očuvanje regionalne bezbednosti i stabilnosti – istakao je Putin.

Putin je tokom razgovora rekao da je ruska strana čvrsto posvećena principu jedne Kine i osuđuje provokativne poteze pojedinih zemalja po pitanjima koja se tiču ključnih interesa Kine.

Si je rekao da ceni rusko pridržavanje principa jedne Kine, naglasivši da je Tajvan deo Kine, da se kineska strana čvrsto protivi separatističkim snagama “nezavisnosti Tajvana” i spoljnom mešanju, i da nijedna zemlja nema pravo da bude sudija po pitanju Tajvana.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen YouTube / CGTN

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)