Connect with us

Balkan

PUSTI NEKA TEČE, DUŠA GINE OD TIŠINE: Darko Rundek pevao u Kraljevu za spas srpskih reka!

Published

on

Inicijativa “Pravo na vodu” u saradnji sa kampanjom “Umetnici za reke Balkana” na glavnom trgu u Kraljevu organizovali su sinoć besplatan koncert Darka Rundeka i Ekipe. Koncert pod nazivom „Pevamo u glas, rekama za spas“ biće posvećen očuvanju predivnih reka u regionu Kraljeva, koje su ugrožene planiranom gradnjom čak 52 mini hidroelektrane, od kojih je 10 već izgrađeno.

O značaju Kraljevačkog kraja između Goča i Golije za zaštitu životne sredine i očuvanje prirode Balkana i Evrope govori formalni stepen zaštite, ali i posvećenost koju imaju lokalni ekološki aktivisti. Na njegovoj teritoriji se nalazi Specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija – Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote.

Nalazimo se u jednom istorijskom i civilizacijskom trenutku koji je prekretnica. Jer, dalje ovako neće moći. Civilizacija želi da uništiti sve pre nego što mi sami umremo. A bitno je da budemo povezani sa celinom kojoj pripadamo, a to je priroda. To je pitanje odgovornosti prema samom sebi – rekao je Darko Rundek.

Rundek kaže da je ovo prilika da se podrži ta neka svest. On je čak obišao okolinu Kraljeva u kojoj su izgrađene MHE. Rekao je da je tužno videti takvu netaknutu prirodu, koja se uništava.

Poruka koju želimo da pošaljemo okupljenima na koncetu jeste ta da na tim rekama više ne bude ni tih deset mini hidroelektrana – rekao je Rundek, a svoje obećanje je ispunio na koncertu koji je usledio.

Izvor: Blic Foto: Darko Rundek / Facebook VIDEO: Dušan Bodiroga

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement