Connect with us

Srbija

DA LI STE ČULI ZA TAORSKA VRELA? Nekada je o njima pričala cela Jugoslavija, a često su ih poredili sa Plitvicama

Published

on

Taorska vrela ili slapovi Taorskih vrela su spomenik prirode, koji se nalazi u zapadnom delu Srbije, masivu Valjevskih planina, u podnožju planine Povlen. Taorska vrela izbijaju u selu Donji Taor, kod koga se ulivaju u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.

Slapovi Taorskih vrela nekada su se nalazili na naslovnim stranama svih turističkih časopisa bivše Jugoslavije. Bila su često upoređivana sa Plitvičkim jezerima u Hrtvatskoj, međutim, zarad potrebe vodosnabdevanja, ovo remek delo prirode je oskrnavljeno. Iako danas ne izgleda ni približno kao nekada, ovaj spomenik prirode i dalje privlači veliki broj turista i ostavlja ih bez daha.

NETAKNUTA PRIRODA: Od nekadašnjih 12, danas su ostale dve stare vodenice

Slapovi Taorskih vrela su smešteni na teritoriji grada Valjeva, u selu Donji Taor, nedaleko od puta za Makovište. U ovom prirodnom prostoru, nekada se nalazilo 12 vodenica, dok su sad ostale samo dve. Na veliku žalost i te dve preostale vodenice se ne nalaze u baš sjajnom stanju. Kao i vrelo, vodenice su takođe zapostavljene.

U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju sinklinalne doline, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Sa severne strane je oivičeno vertikalnom liticom visine 5 metara, a širine 3 metra. Na relativno kratkom rastojanju preko nataloženih bigrenih naslaga, stvoreni su brojni slapovi i vodopadi. Vrela se ulivaju u reku Skrapež, koja takođe izvire u podnožju planine Povlen.

Područje Taorskih vrela je prepoznatljivo po vrelskoj pećini u podnožju krečnjačkog odseka, odakle i izvire glavno vrelo. U široj izvorišnoj zoni se pored glavnog vrela nalazi i više manjih periodskih izvora. Nizvodno od glavnog vrela, nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova, sa ostacima nekadašnjih vodenica, koji završavaju vodopadom na ušću Vrelskog potoka u Skrapež. Visina vodopada je oko 4,5 metara.

Iskoristite letnje vreme za obilazak i uživanje u ovom remek-delu prirode.

Izvor: Srbija pod lupom Foto: Instagram / @mladja_ic431

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement