Connect with us

Srbija

MILICA ZAVRŠILA VIŠU ŠKOLU I OSTALA NA SELU DA ČUVA OVCE: “Puno se radi, ali se lepo i srećno živi” (FOTO)

Published

on

Od oca je nasledila ljubav prema ovčarstvu, a on opet od svog oca. U njenoj porodici uvek su se bavili ovim poslom, pa kaže da je “odrasla uz životinje, pre svega ovce”.

Milica Đorđević iz sela Bratiševac, nedaleko od Babušnice, odlučila je da ostane na svom imanju i radi posao neobičan za današnju omladinu, uzgaja ovce.

Osnovna delatnost na njenom poljoprivrednom gazdinstvu je stočarstvo, tačnije ovčarstvo. Obrađuju oko 10 hektara zemlje, od koji su određene površine pod pašnjacima koje koriste za ispašu ovaca. Od oca je nasledila ljubav prema ovčarstvu, a on opet od svog oca. U njenoj porodici uvek su se bavili ovim poslom, pa kaže da je “odrasla uz životinje, pre svega ovce”.

– Puno se radi ali se lepo i srećno živi. Stvarno ovo volim i iz ljubavi radim. Kada sam završila gimnaziju i posle Visoku poljoprivredno- prehrambenu školu u Prokuplju, odlučila sam kako ću nastaviti da se bavim ovčarstvom. Od malih nogu sam sa ovcama. Sada mi je mnogo bolje jer i suprug voli ovakav život i mnogo doprinosi. Udruženim snagama smo jači – kaže Milica i otkriva nam da je od skoro u braku sa Dejanom Adamovićem, sa kojim sada zajedno planira širenje posla.

MILICA SA SUPRUGOM DEJANOM: Rade ono što vole

Trenutno imaju oko 200 ovaca, rase svrljiška pramenka, plan je da u naredne tri godine stado prošire na 250 ovaca. Trude se da što više pažnje posvete ishrani životinja, jer je to preduslov za profitabilnu proizvodnju i dobar kvalitet prizvoda. Hranu uglavnom proizvode na svom imanju, na pašnjacima i livadama koje poseduju.

– Upisala sam smer stočarstvo, pre svega zato što se moja porodica godinama bavi ovim poslom, odnosno ovom granom poljoprivrede, ali i prema neizmernoj ljubavi prema životinjama. Mogu da kažem da je to za mene prelepo životno iskustvo, koje mi je dalo mnogo formalnog znanja o onome čime planiram da se bavim u budućnosti, ali i neformalnog znanja koje nam profesori nesebično prenose i podstiču nas da cenimo prave vrednosti, ostanemo na selu i širimo svoju stočarsku proizvodnju – nastavlja naša sagovornica.

Za svoje proizvode, imaju adekvatno tržište. Uglavnom je to ugovorena proizvodnja sa mušterijama, sve što imaju prodaju kod kuće, na pijacu ne idu. Veći deo dobijenog mleka predaju mlekari, dok onaj manji deo prerađuju u mlečne proizvode, tačnije u ovčiji sir.

– Za sada imamo 140 umatičenih grla za koje nam država isplaćuje subvencije. Mali broj grla nije umatičen, uglavnom su to grla koja su od početka planirana za prodaju. Takođe bih morala da napomenem da dosta pažnje posvećujemo podmlatku, svako grlo koje planiramo da dalje gajimo prolazi proces matičenja – nastavlja Blicova sagovornica.

IZVOR: Blic FOTO: Blic

Advertisement