Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SW
Humidity: 41%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
59°F
55°F
50°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
39°F / 25°F
37°F / 30°F
54°F / 36°F
61°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

PUCA NA SVIM FRONTOVIMA: Bajdenova popularnost drastično opala, dve trećine Amerikanaca nezadovoljno zemljom!

Popularnost predsednika Džoa Bajdena je opala posle serije izazova proteklih nedelja u zemlji i u inostranstvu, pokazala je nova anketa koju su sproveli agencija Asošijeted pres i NORC Centar za istraživanje javnog mnjenja.

Pedeset odsto anketiranih Amerikanaca sada pozitivno ocenjuje Bajdenov rad, dok 49% nije zadovoljno predsednikom. 54% je odobravalo njegov rad u avgustu, a 59% u julu. Rezultati ankete su objavljeni u vreme dok Amerikanci razmatraju užurbanu i smrtonosnu evakuaciju iz Avganistana, ponašanje agenata granične potrole prema izbeglicama iz Haitija, nepokolebljivu pretnju koronavirusa i njegove delta varijante, kao i dramu u Kongresu, gde Bajden pokušava da izdejstvuje usvajanje predloga ekonomske, infrastrukturne i poreske politike.

Od jula, Bajdenov rejting popularnosti je lagano opao među demokratama (sa 92% na 85%) a u padu je među nezavisnim biračima koji ne naginju ni ka demokratama ni republikancima (sa 62% na 38%). Samo 11% republikanaca odobrava rad predsednika, što je slično raspoloženju iz jula.

Bajdenova popularnost je donekle opala i među belim Amerikancima (sa 49% na 42%) i američkim crncima (sa 86% na 64%).

U razgovorima sa anketarima, neki od građana koji imaju mešovite ocene Bajdenovog rada i dalje kažu da bi radije videli njega na tom položaju nego bivšeg predsednika Donalda Trampa. Ocenili su da Bajden rešava problem pandemije koja je počela za vreme bivšeg predsednika, povlačenje iz Avganistana – kojim je realizovao sporazum koji je postigla Trampova administracija, i ekonomije koja je, zbog Trampovih poreskih olakšica, postala još povoljnija za korporacije i bogate Amerikanaca.

Samo 34% Amerikanaca kaže da zemlja ide u pravom smeru, dok je oko 50% to mislilo u prvim mesecima Bajdenovog predsedništva.

Trampove pristalice smatraju da Bajden nanosi štetu zemlji pošto “troši suviše novca” i “pogrešno pristupa situaciji na južnoj granici”.

47% Amerikanaca odobrava kako Bajden vodi ekonomiju, što je pad u odnosu na 60% ispitanika iz marta, ali slično raspoloženju iz avgusta.

Bajdenov paket finansijske pomoći Amerikancima pogođenim pandemijom prvo je izazvao osećanje optimizma. Međutim, on je opao budući da poslodavci nisu mogli da pronađu dovoljno radnika, inflacija je veća od očekivane a zbog problema u lancu snabdevanja otežana je kupovina automobila, uređaja za domaćinstvo, i druge robe. Zbog delta varijante i nespremnosti nekih Amerikanaca da se vakcinišu, takođe je usporeno zapošljavanje u avgustu.

57% Amerikanaca odobrava Bajdenov rad u borbi protiv koronavirusa. Taj broj je sličan onome iz avgusta ali je značajno niži u odnosu na onaj iz jula, kada je 66% ispitanih pozitivno ocenilo predsednika. To je i dalje Bajdenova najjača strana u anketi. Skoro 9 od 10 ispitanih demokrata odobrava predsednikove odluke u borbi protiv Kovida, u poređenju sa samo 2 od 10 republikanaca. U julu je oko 3 od 10 republikanaca odobravalo Bajdenov rad u ovoj sferi.

Takođe, više Amerikanaca podržava nego što se protivi Bajdenovoj odluci da se od većine američkih radnika traži da budu vakcinisani ili se redovno testiraju – 51% naspram 34%, dok 14% kaže da niti odobrava niti se protivi tome. Oko 8 od 10 demokrata odobrava odluku, dok se sa njom ne slaže oko 6 od 10 republikanaca.

Bajden ima probleme u nekoliko oblasti u domenu spoljne politike. 43% ispitanih odobrava njegov sveukupan način vođenja spoljne politike a samo 34% podržava njegove odluke u odnosu na situaciju u Avganistanu. Čak i među demokratama, samo 54% kaže da odobrava Bajdenovo rukovođenje u odnosu na Avganistan. Samo 10% republikanaca ima takvo mišljenje.

U isto vreme, Amerikanci su skloniji da podrže njegovu odluku da povuče preostale američke vojnike iz Avganistana do kraja avgusta. 45% kaže da se slaže sa tom odlukom, a 39% se protivi. Oko dve trećine demokrata podržava odluku o povlačenju vojnika, u odnosu na oko četvrtinu republikanaca. Približno dve trećine republikanaca se ne slažu sa povlačenjem.

46% Amerikanaca odobrava Bajdenov rad u sferi nacionalne bezbednosti, dok 52% ne odobrava.

Anketa je sprovedena nakon što su nastale tenzije sa Francuskom zbog dogovora o podmornicama sa Australijom, ali je pokazala da 50% ispitanih odobrava kako Bajden pristupa odnosima sa saveznicima – što je slično njegovom ukupnom rejtingu popularnosti.

Samo 35% odobrava Bajdenov rad u domenu imigracije, što je pad u odnosu na 43% iz aprila, kada je to već bila jedna od najslabije ocenjenih oblasti Bajdenove politike. U odnosu na to pitanje, Bajden je dostigao relativno nisku tačku kod glasača iz sopstvene stranke. 60% demokrata odobrava njegovu imigracionu politiku, a samo 6% republikanaca.

Predsednik je obećao da će voditi humanu imigracionu politiku ali su uporni nelegalni prelasci granice i priliv izbeglica iz Haitija i Avganistana doveli do užarenih debata i problematičnih prizora. Imigracija je izazov jer su sami birači podeljeni oko toga da li treba da prime više stranih državljana ili da se vlada više posveti potrebama postojećih građana.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto:

YOU MAY LIKE