Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

PRVI PUT U ISTORIJI SAD: Odobren pasoš sa rodnom oznakom ‘X’! (VIDEO)

U Sjedinjenim Američkim Dražavama je izdat prvi pasoš sa rodnom oznakom “X”, čime je označena prekretnica u priznavanju prava osoba koje se ne identifikuju kao muškarci ili žene, a očekuje se da će sledeće godine ponuda biti i proširena, saopštio je Stejt department. Dana Zim se izjašnjava kao nebinarna osoba, a za AP u telefonskom razgovoru kaže da je nosilac ovog pasoša.

U pitanju je interseks aktivista iz Fort Kolinsa u Koloradu, i ističe da od 2015. godine vodi pravnu bitku sa američkom vladom u vezi sa pasošem gde ne mora da se izjasni ni kao muško, ni kao žensko. Mada Zim kaže da je uzbudljivo konačno imati ovakav pasoš, naglašava da je cilj ipak da se pomogne sledećim generacijama interseks osoba da budu priznate kao punopravni građani.

“Ja nisam problem. ja sam ljudsko biće. To je poenta”, kaže Zim.

Odrastavši kao dečak uz dvostruke fizičke seksualne karakteristike, ni nekoliko operacija nije doprinelo tome da Zim izgleda kao muškarac. Nakon službe u mornarici i identifikovanja kao interseks osoba na Univerzitetu, neposedovanje pasoša je doprinelo tome da Zim ne može da ode na sastanke organizacije “Intersex International”.

Želi priliku da otputuje na novu konferenciju kada se pandemija stiša, ili da ode na ribolov u Kostariku, ali zbog trenutnih primanja realnija opcija je Kanada, kaže Zim.

“Vladini dokumenti usklađeni sa realnošću”

Advokati koji su radili na tome da Zim dobije pasoš sa oznakom “X” rekli su da bi odluka SAD da se priključe grupi od više od 10 zemalja koje dozvoljavaju opciju trećeg pola, omogućila ljudima da putuju kao i svi drugi.

“Interseksualnim, nebinarnim i transrodnim osobama su potrebna lična dokumenta koja tačno odražavaju ko smo, a neusklađeni dokumenti mogu stvoriti probleme sa bezbednošću”, rekla je Meri Emili O’Hara iz GLAAD-a, najveće svetske organizacija koja zagovara prava LGBT osoba u medijima.

Specijalni diplomatski izaslanik SAD za LGBTQ prava Džesika Stern rekla je da se ovom odlukom vladini dokumenti “usklađuju sa realnošću”, i da postoji širi spektar ljudskih polnih karakteristika nego što je to prikazano u prethodne dve oznake.

“Kada osoba dobije lična dokumenta koja odražavaju njen pravi identitet, ona živi sa većim dostojanstvom i poštovanjem”, rekla je Stern.

Stejt department je u junu saopštio da se ide ka dodavanju trećeg rodnog naziva za nebinarne, interseks i rodno nekonformne osobe, ali da će to potrajati zbog potrebnih ažuriranja kompjuterskih sistema. Pored toga, bilo je neophodno i da aplikacija za pasoš i ažuriranje sistema sa opcijom oznake “X” dobiju odobrenje od Kancelarije za upravljanje i budžet, koja potpisuje sve vladine obrasce.

Odeljenje sada takođe dozvoljava kandidatima da sami izaberu svoj pol kao muški ili ženski, ne zahtevajući više od njih da daju lekarsku potvrdu ako se njihov pol ne poklapa sa onim koji je naveden na njihovim drugim identifikacionim dokumentima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube / CBS Denver

YOU MAY LIKE