Chicago
36°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 20mph WSW
Humidity: 77%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
SatSunMon
30/27°F
30/10°F
14/-2°F

Published 14:24

By admin

PRVI PUT U ISTORIJI SAD: Odobren pasoš sa rodnom oznakom ‘X’! (VIDEO)

U Sjedinjenim Američkim Dražavama je izdat prvi pasoš sa rodnom oznakom “X”, čime je označena prekretnica u priznavanju prava osoba koje se ne identifikuju kao muškarci ili žene, a očekuje se da će sledeće godine ponuda biti i proširena, saopštio je Stejt department. Dana Zim se izjašnjava kao nebinarna osoba, a za AP u telefonskom razgovoru kaže da je nosilac ovog pasoša.

U pitanju je interseks aktivista iz Fort Kolinsa u Koloradu, i ističe da od 2015. godine vodi pravnu bitku sa američkom vladom u vezi sa pasošem gde ne mora da se izjasni ni kao muško, ni kao žensko. Mada Zim kaže da je uzbudljivo konačno imati ovakav pasoš, naglašava da je cilj ipak da se pomogne sledećim generacijama interseks osoba da budu priznate kao punopravni građani.

“Ja nisam problem. ja sam ljudsko biće. To je poenta”, kaže Zim.

Odrastavši kao dečak uz dvostruke fizičke seksualne karakteristike, ni nekoliko operacija nije doprinelo tome da Zim izgleda kao muškarac. Nakon službe u mornarici i identifikovanja kao interseks osoba na Univerzitetu, neposedovanje pasoša je doprinelo tome da Zim ne može da ode na sastanke organizacije “Intersex International”.

Želi priliku da otputuje na novu konferenciju kada se pandemija stiša, ili da ode na ribolov u Kostariku, ali zbog trenutnih primanja realnija opcija je Kanada, kaže Zim.

“Vladini dokumenti usklađeni sa realnošću”

Advokati koji su radili na tome da Zim dobije pasoš sa oznakom “X” rekli su da bi odluka SAD da se priključe grupi od više od 10 zemalja koje dozvoljavaju opciju trećeg pola, omogućila ljudima da putuju kao i svi drugi.

“Interseksualnim, nebinarnim i transrodnim osobama su potrebna lična dokumenta koja tačno odražavaju ko smo, a neusklađeni dokumenti mogu stvoriti probleme sa bezbednošću”, rekla je Meri Emili O’Hara iz GLAAD-a, najveće svetske organizacija koja zagovara prava LGBT osoba u medijima.

Specijalni diplomatski izaslanik SAD za LGBTQ prava Džesika Stern rekla je da se ovom odlukom vladini dokumenti “usklađuju sa realnošću”, i da postoji širi spektar ljudskih polnih karakteristika nego što je to prikazano u prethodne dve oznake.

“Kada osoba dobije lična dokumenta koja odražavaju njen pravi identitet, ona živi sa većim dostojanstvom i poštovanjem”, rekla je Stern.

Stejt department je u junu saopštio da se ide ka dodavanju trećeg rodnog naziva za nebinarne, interseks i rodno nekonformne osobe, ali da će to potrajati zbog potrebnih ažuriranja kompjuterskih sistema. Pored toga, bilo je neophodno i da aplikacija za pasoš i ažuriranje sistema sa opcijom oznake “X” dobiju odobrenje od Kancelarije za upravljanje i budžet, koja potpisuje sve vladine obrasce.

Odeljenje sada takođe dozvoljava kandidatima da sami izaberu svoj pol kao muški ili ženski, ne zahtevajući više od njih da daju lekarsku potvrdu ako se njihov pol ne poklapa sa onim koji je naveden na njihovim drugim identifikacionim dokumentima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube / CBS Denver

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: On je rekao "živeli" a mediji su to pogrešno protumačili. Nije mi to trebalo pred finale...
SVE ZA NJIHOV OSMEH: Deca iz specijalne škole u Kragujevcu priredbom proslavila slavu i rasplakala goste! (VIDEO)
U NASELJU SUVI DO KAMENOVAN AUTOMOBIL SA KRAGUJEVAČKIM TABLICAMA: Još jedan napad na Srbe!
ČABARABDIĆ OTIŠAO U LEGENDU: Preminuo sarajevski glumac Saša Petrović (VIDEO)
PO ČEMU PAMTIMO SAVINDAN: Dan kada je patrijarh Pavle pomogao studentima da "probiju" kordon policije!
PARTIZAN SRUŠIO ZVEZDU U GOSTIMA: Crno-beli revanš pokvario Nedović trojkom u zadnjoj sekundi (VIDEO)
SKANDALOZNA ODLUKA: Sarajevo usvojilo deklaraciju kojom se zabranjuje dizanje tri prsta!
PUCNJAVA U BLIZINI SINAGOGE U JERUSALIMU: Sumnja se na teroristički napad, osam mrtvih, troje povređenih!
RAJ NA ISTOKU SRBIJE KUPIO ZA 400 EVRA: Frižider nema, ali se snašao da ohladi pivo!