Chicago, IL
36°
Partly Cloudy
7:03 am4:19 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 10mph SSW
Humidity: 78%
Pressure: 30.17"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
36°F
36°F
36°F
37°F
37°F
ThuFriSatSunMon
52°F / 45°F
55°F / 48°F
55°F / 30°F
34°F / 25°F
39°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

PRVI PUT U ISTORIJI SAD: Bajden nominovao muslimanku za sudiju Federalnog suda!

Američki predsednik Džo Bajden nominovao je prvi put u istoriji Sjedinjenih Američkih Država žensku osobu muslimanske veroispovesti za poziciju sudije Federalnog suda, prenosi Al Džazira.

U pitanju je Nusrat Džahan Čouduri, pravnica građanskog prava poreklom iz Bangladeša. Ukoliko je Senat izabere za sudiju, delovaće u saveznoj državi Njujork.

“Ovo je prva američka Bangladešanka, prva američka muslimanka i drugi američki musliman uopšte koji će biti federalni sudija”, saopštila je Bela kuća.

Čouduri je trenutno zaposlena u Uniji za američke građanske slobode (ACLU), organizaciji koja zastupa građanska prava. U ovoj organizaciji se bavila različitim pitanjima, a jedno od njih jeste i rasno pitanje. Bila je angažovana u različitim slučajevima, među kojima su i predmet policijskog nadgledanja muslimanske zajednice u Njujorku.

Čelnik demokrata u Senatu Čak Šumer je u septembru prošle godine zvanično predložio da Čouduri bude jedan od federalnih sudija. Predstavio ju je kao stručnjaka za građanska prava i slobode.

Organizacija koja zastupa prava muslimana u SAD ‘Muslim Advocates’ je ranije prošle godine pozvala Šumera i senatorku iz Njujorka Kirsten Gilibrand da se založe za njenu nominaciju. Iz ove organizacije danas su se zahvalili Bajdenu i Šumeru za “istorijsku nominaciju”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / The Opportunity Agenda

YOU MAY LIKE