Connect with us

Amerika

PRVA JUŽNJAČKA DRŽAVA U SAD: Virdžinija legalizacije marihuanu za rekreativnu upotrebu!

Published

on

Predstavnici oba doma skupštine države Virdžije glasali su za legalizaciju rekreacione konzumacije marihuane od 2024. kada će početi i njena proadaja. Predlog zakona, da bi postao važeći, sada treba da potpiše guverner Ralf Nortam, koji je demokrata.

Virdžinija je tako postala prva južnjačka država koja će legalizovati marihuanu u SAD. Do sada je legalizovalo 15 saveznih država i Distrikt Kolubmija.

Predlog zakona bio je jedan od prioreteta demokratske skupštine, prvenstveno da bi se sprečilo krivično gonjenje pripadnika manjinskih zajednica zbog posedovanja marihuane, ali kompromis sa republikancima nije bio lak.

Liderka većine u državnom parlamentu Šarnil Hering rekla je da predlog zakona nije savršen, ali da je pravičan.

📣📣📣 Važna vest za dijasporu❗❗❗

Posted by Serbian Times on Friday, February 26, 2021

“Ovo će sprečiti prečesto hapšenje i osuđivanje Afroamerikanaca koji ne koriste marihuanu više od belaca, ali su češće zbog toga krivično gonjeni”.

Nedavna studija pokazala je da su crnci hapšeni 3,5 puta više od belaca zbog posedovanja marihuane u periodu od 2010-2019.

Grupe koje se tome protive kažu da bi ovaj zakon mogao da pospeši upotrebu marihuane među mladima.

Republikanci su rekli da o tako ključnom pitanju ne treba odlučivati na brzinu.

“Mislim da ima samo nekoliko članova skupštine koji zaista razumeju šta sve ovaj zakon obuhvata”, rekao je lider republikanske manjine Tomi Norment.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

Prema ovom zakonu, od 1. januara 2024. biće legalizovano posedovanje 28,3 grama marihuane, a od tog dana počinje i prodaja širom Virdžinije.

Prošle godine, skupština Virdžinije je odlučila da dekriminalizuje posedovanje marihuane, odnosno da se oni koji budu uhvaćeni kazne novčano, sa maksimalno 25 dolara.

Novim zakonom planirano je i da se 30 odsto od poreza na prodaju marihuane preusmeri u fond koji bi pomogao pripadnicima manjinskih zajednica čiji su članovi hapšeni ili krivično gonjeni zbog marihuane.

Neke demokrate se nadaju da bi guverner Nortam mogao da zatraži i raniju legalizaciju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pexels

Advertisement