Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 10°F
Wind: 2mph WNW
Humidity: 38%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

PRŠUTIJADA 2020: Mačkat, jedino mesto na svetu gde možete da se najedete od mirisa

Čajetina – Ovogodišnja, 20. po redu smotra proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog kraja, popularna „Pršutijada“ u Mačkatu privukla je i ove godine one najbolje, ali i mnogo turista pride. Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, a svečanost otvaranja upotpunio je bogat kulturno-umetnički program kao i nastup trubačkog orkestra.


Već tradicionalno „Pršutijadu“ organizuje Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga u saradnji sa opštinom Čajetina, uz podršku „Zlatiborskog eko agrara“, Turističke organizacije Zlatibor i Sportskog centra Čajetina. U okviru sajamskog prostora posetiocima je izloženo i kupcima po specijalnoj ceni ponuđeno najbolje dimljeno meso iz seoskih sušara ovog kraja: goveđa i svinjska pršuta, slanina, kobasica, ovčija stelja.

OTVARANJE: Tradicionalnu manifestaciju otvorio Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina

Na otvaranju „Pršutijade“ proglašeni su ovogodišnji pobednici, po izboru stručne ocenjivačke komisije. Najbolji po kategorijama su:

– goveđa pršuta – Mitar Marić

– svinjska pršuta – Radomir Šopalović

– ovčija stelja – Dušan Stojanović

– slanina – Dragoljub Šopalović

– domaća kobasica – Ružica Stojanović

Ideja za pokretanje „Pršutijade“ proistekla je iz tradicije proizvodnje pršute kao specifičnog proizvoda zlatiborskog kraja, sa ciljem da se doda vrednost proizvodu koji se tradicionalno proizvodi na uskom području, standardizuje kvalitet, zaštiti geografsko poreklo, očuva pašni tov i vrhunskom proizvodu obezbedi promocija.

„Pršutijada“ po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Trodnevni događaj poseti preko 10.000 posetilaca iz čitave zemlje i sve je posećeniji poslednjih godina, tako da se slobodno može reći da Mačkat je u periodu „Pršutijade“ centar gastronomskog uživanja i doživljaja, kako Zapadne Srbije, tako i šire.

Sajam suvomesnatih proizvoda biće otvoren do ponedeljka, 16. februara 2020. a sve posetioce, pored proverenog kvaliteta i velikog izbora mesnih delikatesa, očekuju i vredne nagrade: paketi pršute, slanine i domaće kobasice, u okviru nagradne igre koja traje u toku manifestacije.


Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)