Chicago, IL
59°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 20mph W
Humidity: 67%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
59°F
57°F
57°F
55°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
52°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

PROZOR U RAJ: Na ovaj vidikovac na Tari dolaze turisti iz čitavog sveta, a evo i zašto! (FOTO)

Legenda kaže da je srpsku planinu zbog nestvarne lepote za svoj dom birao čak i bog Tar, po kome je ona i dobila ime. Gde god zakoračite dočekaće vas spektakularni predeli, ali i putevi koji vode do velikog broja uređenih vidiokavaca. Najpoznatiji kako u Srbiji, tako i u svetu svakako je Banjska stena ali po svojoj lepoti rame uz rame sa njom stoji i vidikovac Sokolarica. Smešten je na oko 1500 metara udaljenosti od centra Sokoline, a sa njega se pruža veličanstven pogled.

-Sokolarica je možda i najlpeši vidiokvac u Nacionalnom parku Tara iako možda nije poznat kao ostali. Fascinantan pogled sa njega pruža se na kanjon reke Rače, oštre okolne stene, Crnjeskovo, Кaluđerske bare i krstastu stenu. Nalazi se na 993 metara nadmorske visine i u zavisnosti od stepena oblačnosti, ovde ćete moći da uživate zaista u neverovatnim prizorima – rekao je za RINU Miloš Lazić iz Bajine Bašte.

Do vidikovca Sokolarica možete stići pešice, ali ukoliko niste ljubitelj šetnje onda čak i automobilom možete doći sve do vrha. Zbog povoljnig terena i svojih karakteristika idealan je za palninare početnike. Put do Sokolarice obeležen je informativnim tablama, a kad stignete na odrdeište čekaju vas klupica i zaštitna ograda, pa na miru možete da uživate u lepotama Nacionalnog parka Tara.

-Vidikovac Sokolarica smešten je na obodu naselja Sokolina, a reč je o lokalitetu sačinjenom od nekoliko manjih, povezanih, vidikovaca koji se nalaze naspram Crnjeskova i Račanske šljivovice, a iznad Кlisure Rače. Iako ime vidikovca to ne govori na ovim liticama se gnezde suri orlovi – rekao je Ranko Milanović iz NP Tara.

Ukoliko se odlučite na šetnju ovim krajem neretko možete sresti i šumsku divljač, što će upotpuniti vaše uživanje u netaknutoj prirodi planine Tare. Ova turistilka destinacija preko leta bila je puna posetilaca iz Srbije i regiona, a nakon nekoliko godina pauze usled pandemije korona virusa sada se beleži i porast stranih gostiju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE