Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 14mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
41°F
43°F
45°F
46°F
46°F
SunMonTueWedThu
59°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 37°F
54°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

KINA PRETI OŠTRIM ODGOVOROM: SAD dogovorile prodaju naoružanja Tajvanu!

Kina je sinoć zapretila SAD da će preduzeti “kontramere”, ako ne odustanu od upravo najavljene prodaje oružja Tajvanu, rekao je portparol kineske ambasade u Vašingtonu.

„Kina će odlučno preduzeti legitimne i potrebne kontramere s obzirom na situaciju“, rekao je portparol Liu Pengji u saopštenju.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena objavila je ranije da prodaje oružje Tajvanu u vrednosti od 1,09 miljardi dolara. Stejt department je naveo da se radi o raketama Harpun vazduh-more, raketama Sajdvinder vazduh-vazduh, kao i, najvećim delom, paketu za logističku podršku tajvanskom radarskom programu nadzora.

Stejt department je naveo da je oprema potrebna Tajvanu da „održi dovoljnu sposobnost samoodbrane“. Administracija je sinoć obavestila Kongres o toj prodaji.

Navedeno je da su sporazumi u skladu sa američkom politikom jedne Kine. Takodje je pozvan Peking da prekine „vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na Tajvan i umesto toga se uključi u ozbiljan dijalog sa Tajvanom“.

Direktorka u Beloj kući zadužena za Kinu i Tajvan, Lora Rozenberg rekla je kasno sinoć da dok Peking nastavlja da povećava pritisak, uključujući tu i povećano vojno vazdušno i pomorsko prisustvo oko Tajvana i dok pokušava da promeni status kvo u Tajvanskom moreuzu, SAD obezbedjuju tom ostrvu ono što je potrebno da „zadrži svoje sposobnosti samoodbrane“.

Oštra retorika izmedju SAD i Kine oko Tajvana znatno se pojačala od posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Tajvanu Nensi Pelosi prošlog meseca. Posle njene posete ostrvo je posetilo i više predstavnika američkog Kongresa, što je Kina takodje oštro osudila. ;

Kina polaže prava na teritoriju Tajvana, a odlučna je da je pripoji i silom, ukoliko bude potrebno.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / CNA

YOU MAY LIKE