Connect with us

aktuelno

PROSLAVILA 102. ROĐENDAN: Najstarija planinarka na svetu, rodom iz Niša podelila tajnu dugog života!

Published

on

Najstarija planinarka na svetu, učiteljica u penziji, Jelena Minardi iz Niša proslavila je danas u svom domu 102. rođendan, uz rođendansku tortu koju je na poklon dobila od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski. 

Minardi je na poklon dobila i štapove za planinarenje jer sa sinom Slobodanom, lekarom u penziji, još učestvuje u planinarskim akcijama.

„Kada sam imala 96 godina prepešačila sam 14 kilometara na fruškogorskom maratonu. Sada ne mogu puno da pešačim, ali pređem dva, tri kilometra. Zdravlje me ne služi više dobro, slabo vidim i čujem“, kazala je Minardi.

Jelena Minardi (101) i Željko Šotić (80) bili su najstariji planinari iz niškog kluba „Železničar“ koji je nedavno…

Posted by Serbian Times on Wednesday, March 11, 2020

Svaki odlazak na planinu, dodala je, produžio joj je život za po dve godine.

Prema njenim rečima, za 60 godina koliko planinari  obišla je brojne planine u Srbiji i inostranstvu, među njima i Mon Blan.

„Omiljena mi je Radan planina. To je tako divna, živa planina. Na njoj se osećam kao preporođena. Prava lepotica je i naša Stara planina. Ima predivne vodopade“, izjavila je Minardi.

Poručila je mladima da vreme provode u prirodi i na planinama, a ne u kafićima i uz mobilne telefone.

PLANINA KAO DRUGI DOM: Jelena je obišla brojne planine u Srbiji i inostranstvu

„Decu vodimo sada na ekskurzije u Grčku i Tursku umesto da ih odvedemo na planine i u planinarske domove. Treba ih voditi tamo, da vide kakva je to divota biti u prirodi i kakve sve lepote ima naša zemlja. Mladi to sada ne znaju“, kazala je Minardi.

Istakla je da priroda oslobađa mozak problema i daje energiju, zahvaljujući kojoj ona i sada uz sinovljevu pomoć može da skuva ručak i opere suđe, kao i da skuva slatko koje izuzetno voli.

Volela bi još da čita, međutim ne vidi dobro, ali se odlično seća svega što je preživela još od najranijeg detinjstva.

„Bila sam u četvrtom razredu Učiteljske škole kada je u našu školu dolazio kralj Aleksandar Karađorđević. Bio je to jedan divan čovek. Kada je ubijen u Marseju moj drug iz razreda napisao je stihove koje smo postavili u odeljenju. Sećam ih se i dan danas“, rekla je Minardi.

PROČITAJTE JOŠ:

NA MLADIMA SVET OSTAJE: Omladina Teslinog naroda održala konferenciju povodom Dana sećanja na žrtve genocida u NDH!

ONI SU PAJA I JARE SAVREMENOG DOBA: Mladići tek ušli u dvadesete, ali ne libe se nikakvog posla! (FOTO)

SUPERHEROJ IZ ZENICE ZADIVIO PLANETU: Mališan koji je rođen bez obe ruke niže medalje u plivanju!

Duvajući svećice na torti poželela je ne još koju godinu života, već da njen planinarski klub „Preslap“ dobije prostorije.

„Naživela sam se dovoljno, želim da idem na onaj svet, da budem tamo sa unukom i snajom koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći i sa suprugom koji je preminuo 1984. godine“, rekla je Minardi.

Kazala je da je za dug život veoma bitno da čovek voli i poštuje ljude oko sebe, a pre svega da ima dobru porodicu, jer je porodica najbolji prijatelj svake osobe.

Izvor: Danas Foto: Facebook

Advertisement