Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 13mph S
Humidity: 61%
Pressure: 29.31"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
66°F
63°F
59°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
59°F / 46°F
63°F / 50°F

Published 3 years ago

By admin

EVROPA TRAŽI ZAŠTITU VISOKIH DEČANA: Srpska svetinja na listi 7 najugroženijih lokaliteta u Evropi!

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Arno Gujon rekao je da to što je „Evropa nostra“ uvrstila Visoke Dečane među najugroženiju baštinu znači da je istina ono što govore Srbija, Eparhija raško-prizrenska i humanitarne organizacije o ugroženosti srpskog življa i crkava na Кosmetu.

– To znači da istina ipak ispliva na površinu i sada celi svet može da čuje ono što mi decenijama govorimo i dobro je da konačno da čuje ono što mi objavljujemo – rekao je Gujon.

Prema njegovim riječima, „Evropa nostra“ je ozbiljna organizacija i nije baš naklonjena Srbiji i ako ona govori o tome, to znači da je situacija toliko loša.

– Važno je da ljudi čuju i to nije samo naše viđenje, to je realnost, to su činjenice – rekao je za RTS Gujon, koji je i osnivač organizacije „Solidarnost za Кosovo“.

Gujon je rekao da je zastrašujuću što na Кosovu i Metohiji „oni stvaraju neku virtuelnu, drugu realnost i ono što nema veze sa činjenicama“.

– Za njih je iguman manastira Sava Janjić ratni zločinac, nobelovac Peter Handke srpski nacionalista. Mene su kao humanitarca svrstali u istu katergoriju. Za njih srpski narod živi u slobodi – naveo je Gujon.

On je istakao da je iguman Sava Janjić pravi hrišćanin, veoma hrabar čovjek koji je spreman i na mučeništvo i koji je „sada zaista ugrožen, jer mu crtaju mu metu na čelu“.

– Кako možete, ako kažu za vas da ste ratni zločinac u svim medijima tamo, da izađete iz manastira i šetate Prištinom i Dečanima. To je nemoguće, oni su zatvoreni u četiri zida i ne mogu da izađu iz tih zidova, a da ne rizikuju – rekao je Gujon.

On smatra da zapadni svet treba da utiče na kosovske Albance, prije nego što dođe do ozbiljnijih incidenata.

– Od 2004. niko se ne oseća sigurno kada su bili antisrpski pogromi i kada pitate nekog Srbina da li moguće da se opet dogode ti pogromi, svi odgovaraju potvrdno – napomenuo je Gujon i podsetio i da je prethodnih dana bilo napada na Srbe.

Humanitarna organizacija „Solidarnost za Кosovo“ obaviestila je francuske medije o ugroženosti Visokih Dečana, jednog od najznačajnijih manastira srpskog pravoslavlja, koji je od 1999. godine konstantna meta napada terorista.

„Evropa nostra“, organizacija koja se bavi očuvanjem kulturnog nasljeđa na starom kontinentu, među sedam najugroženijih lokaliteta i spomenika u Evropi u 2021. uvrstila je i manastir Visoki Dečani.

Izvor: Iskra Foto: Wikipedia Creative Commons

YOU MAY LIKE