Chicago
64°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 86%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

PRONAŠLI REŠENJE: Makron i Šolc predložili nove izbore na severu KiM!

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

Posle zajedničkih sastanaka Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, francuski lider je novinarima rekao da su tenzije na severu Kosova posledica lokalnih izbora na koje je 23. aprila izašlo svega tri odsto upisanih birača.

“U potpunosti podržavamo sve povređene, pre svega vojnike NATO-a. Pozvali smo obe strane da što pre budu organizovani novi izbori u četiri opštine (na severu Kosova) i da na njima učestvuju srpski predstavnici”, kazao je Makron novinarima posle samita Evropske političke zajednice.

Posle samita u moldavskom selu Bulboaka, Makron je kazao i da će šef evropske diplomatije Đuzep Borel razgovarati sa liderima Srbije i Prištine o pitanju održavanja novih izbora.

“Kao što znate, Nemačka i Francuska su predložile plan i sada ga treba implementirati”, dodao je Makron, misleći na Sporazum o putu ka normalizaciji Beograda i Prištine o kojem su se lideri dve strane saglasili 27. februara i 18. marta.

U blizini zgrada lokalnih samouprava u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i danas su nastavljeni protesti Srba, četvrti dan zaredom. U sukobima građana sa vojnicima Kfora i pripadnicima tzv. kosovske policije u ponedeljak je povređeno više desetina ljudi na obe strane.

POVEZANE TEME:

I MAKRON NA STRANI SRBIJE: Priština snosi odgovornost za nemire na severu KiM!

MIRNI PROTESTI SRBA ŠIROM KIM: U Leposaviću poveli kolo, ori se “Veseli se srpski rode”! (VIDEO)

VUČIĆ ZA CNN: Srbija ispunjava sve međunarodne obaveze, a Kosovo ni onu jedinu koju ima! Nijednim vojnikom nismo ušli… (VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE