Connect with us

Srbija

PROLEĆNI BISER SRBIJE: Vodopad Beg bunar kod Golupca krije brojne legende! (FOTO)

Published

on

Obično prvo čujete šum vode, pa tek onda vidite zanosne vodene zavese koje se spuštaju sa manje ili veće visine.

I teško da možete ostati ravnodušni na vodopade koji su najlepši u proleće kada se nakon topljenja snega niz njih slivaju velike količine vode. U Srbiji su najčešće skriveni i do njih treba hodati.

Međutim, ima i onih koji su nadomak puta, kao što je vodopad Beg bunar nadomak Golupca.

Ovaj vodopad, zanimljivog imena iza koga se kriju legende, nalazi se pored Đerdapske magistrale, na 2,4 km od Tvrđave Golubački grad.

Nalazi se pokraj starog kamenoloma, na oko 30 m od obale Dunava, na samom početku Đerdapske klisure. Voda izvire iz tri kraška kanala i obrušava se sa visine od oko osam do deset metara.

Inspirisani alarmantnim nivoom zagađenja životne sredine i ogromnim količinama bačenih opušaka od cigareta, učenici svrljiške srednje škole patentirali su nešto sasvim novo! 👏👏👏

Posted by Serbian Times on Saturday, April 17, 2021

Posle obilnih kiša, kao i tokom topljenja snega u proleće, formira se vrlo atraktivan vodopad. Čak i kada nema puno vode, Beg bunar je zelena oaza u koju treba svratiti prilikom otkrivanja Đerdapa.

O nastanku i imenu vodopada Beg bunar govore legende.

Po jednoj, ime ovog kraškog izvora nastalo je jer je u sušnim periodima malo vode, skoro da presuši ili kako su nekada ovde govorili – voda pobegne.

I od tog bežanja vode, nastade ime Beg bunar.

Po drugoj, mladi turski beg iz podgrađa Golubačke tvrđave iznenada se razboleo i onemoćao.

Simbol primirja u Prvom svetskom ratu, cvet koji nosi ime i po srpskoj kraljici Nataliji, sadrži ključ za lečenje opake bolesti!

Posted by Serbian Times on Sunday, April 18, 2021

Turski hećimi, ondašnji lekari, preporučiše mu, uz ostale lekove, redovne šetnje klisurom niz Dunav.

Već pri prvoj šetnji, umoran i malaksao zastade kraj vodopada i napi se hladne vode.

Sutradan mu se povrati snaga i već posle nekoliko dana ispijanja hladne vode sa izvorišta, potpuno ozdravi, na radost njegovu i njegovog harema.

Tako izvor i vodopad dobiše ime po golubačkom begu, Beg bunar.

Inače, ispitivanjima koja su obavljena pred Drugi svetski rat, utvrđeno je da deo izvorišta reke Pek ponire duboko u Homolju u krečnjačke pukotine i kroz desetine kilometara podzemnih kamenih pećina i kanala, ohlađena stenama i obogaćena mineralima, voda izvire na ovom mestu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Pixabay, Printscreen YouTube Milan Miladinović

Advertisement