Connect with us

Srbija

PROFESORI SOLIDARNI SA LEKARIMA: Dok su škole zatvorene, oni šiju zaštitna odela za kovid bolnice

Published

on

U učeničkoj radionici srednje škole “Sveti Sava” nema učenika, a za mašinama su njihovi profesori koji su se uključili u akciju pomoći somborskim zdravstvenim radnicima za koje su šili zaštitne kombinezone.

Šivenje zaštitnih maski i izrada vizira način su da se pomogne zdravstvenim radnicima. U Srednjoj školi “Sveti Sava” u Somboru pomažu takođe, ali na drugačiji način.

U učeničkoj radionici srednje škole “Sveti Sava” nema učenika, a za mašinama su njihovi profesori koji su se uključili u akciju pomoći somborskim zdravstvenim radnicima za koje su šili zaštitne kombinezone. Materijal su dobili od grada Sombora, a njihovo je bilo da sašiju šezdeset odela.

“Doneli su nam jedan uzorak po kome smo trebali napraviti razne veličine, ženskih i muških zaštitnih odela. Ukupno 60 komada. Mi smo to prihvatili, sakupilo se naš četvoro-petoro kolega, napravili šablone i odradili ono što je trebalo u što kraćem roku”, kaže Saša Pejčić, nastavnik praktične nastave.

Iako im je to struka novi nepoznati materijal i krojevi bili su izazov.

“Problem je za mene bilo što je bilo više veličina, što nisam znala kako će se matrijal ponašati pri pranju i iskuvavanju i koliko se komocije mora dodati”, ističe Miladinka Mijić, profesor praktične nastave.

IZRADILI 60 KOMBINEZONA: U planu da nstave sa radom ako bude potrebe

Na izradi zaštitnih odela radilo je petoro sadašnji i bivših profesora škole “Sveti Sava”, kao jedna uigrana ekipa.

“Bila sam zadužena za spajanje zadnjih delova, ušivanje rukava, šivenje kapuljače. Mislim da smo se baš dobro uhodali”, navodi Mirjana Lukić, profesor teoretske nastave.

“Bivši sam radnik ove škole, ali sam došla na poziv kolega i direktora da im pomognem. Pored mene i kolega Blagoje Žigić, koji je donosio i svoje mašine samo da posao uradimo što pre”, priča Branka Brankov, nastavnik praktične nastave.

Matarijala još ima pa ukoliko bude potrebe rad na izradi zaštitnih odela ovi prosvetari će nastaviti.

IZVOR: RTV FOTO: Printscreen/RTV

Advertisement