Chicago
28°
Sunny
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 18°F
Wind: 16mph WNW
Humidity: 55%
Pressure: 30.24"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 21:02

By admin

PROFESOR KAVČIĆ: Udruženje izdavača zastrašuje nastavnike i direktore škola!

Nakon velikog uspeha koji je ostvarila akcija postavljanja besplatnih udžbenika na onlajn platformu, čiji je inicijator profesor Alek Kavčić, predavač na Univerzitetu “Karnegi Melon” u Pitsburgu, ubrzo je došlo do svakodnevnih napada od strane organizacije „Udruženje izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije“ (u daljem tekstu Kartel)! Kako navode iz fondacije Alek Kavčić, Kartel teži monopolu na tržištu udžbenika služeći se zastrašivanjem prosvetnih radnika.

U celosti prenosimo saopštenje fondacije koje je odgovor na komentare privatnih izdavača o njihovom projektu besplatnih udžbenika:

“Radi istinitog i potpunog informisanja javnosti fondacija „Alek Kavčić“ prinuđena je da na ovakav način reaguje na najnovije napade koje skoro svakodnevno dolaze od organizacije „Udruženje izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije“(Kartel).

Organizacija Kartel je sačinjen od samo podskupa izdavača u Srbiji, a predvođeni su nemačkim Klett-om (u okviru koga su Klett, Novi Logos i Freska) i hrvatskim BIGZ-om.

Po definiciji, kartel je „udruženje istorodnih firmi konkurenata koje time (udruživanjem u kartel) postaju monopol; dok veći profit ostvaruju diktiranjem uslova prodaje, monopolskim cenama i drugim pogodnostima, a ne smanjenjem troškova i racionalizacijom“.

U udžbeničkom Kartelu se ne nalazi najveći, najrespektabilniji, najkvalitetniji domaći izdavač „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“, niti mnoštvo malih domaćih izdavača koje je strani monopolista doveo do ivice ospstanka. Sada je Kartel, odabrao novu strategiju – zastrašivanje nastavnog kadra.

ISTRAJAN U BORBI:  Prof. Kavčić nosilac kulturnih, obrazovnih i životnih vrednosti

PROČITAJTE JOŠ:

TRIJUMF PROFESORA KAVČIĆA: Prva tri dana skinuto 30.000 besplatnih udžbenika, srpski roditelji uštedeli stotine hiljada evra! (VIDEO)

INTERVJU, ALEKSANDAR KAVČIĆ: Voleo bih da mediji ne pišu o mom bogatstvu, već o planu da sva deca u Srbiji imaju besplatne udžbenike

INTERVJU, ALEKSANDAR KAVČIĆ 2.DEO: Srbija je postala kolonija Evropske Unije, oni ne žele da nam pomognu, već da im večno budemo jeftina radna snaga

Kartel „smatra za svoju obavezu“ da upozori nastavnike da će postupiti tobože „neskladno u odnosu na odredbe Zakona o udžbenicima“ ako se opredele za Zakonom odobrene udžbenike sa sajta besplatnabiblioteka.com kojeg je podigla Fondacija Alek Kavčić. Ovakvo dejstvo Kartela je direktno zastrašivanje pravosuđem, a da pri tome, Kartel nije citirao ni jedan član postojećeg Zakona o udžbenicima na koji se poziva i koji bi se tobože kršio. Osvrćući se isključivo na važeći Zakon o udžbenicima, i citirajući ga, Fondacija iznosi sledeće nepobitne činjenice.

  1. Nigde u Zakonu o udžbenicima ne stoju da se pdf udžbenika ne sme okačiti na internet. U slobodnoj zemlji, na slobodnom tržištu, ako nešto nije izričito zabranjeno, to je automatski dozvoljeno.
  2. Udžbenik u pdf formatu je legitiman udžbenik. Zakon o udžbenicima, Član 2, stav 1, eksplicitno kaže „Udžbenik je osnovno didaktički oblikovano nastavno sredstvo, u bilo kom obliku ili mediju, …. koji je odobren u skladu sa ovim zakonom.“ Svi udžbenici okačeni na sajtu besplatnabiblioteka.com su odobreni od Ministarstva prosvete u skladu sa Zakonom i imaju pečat odobrenja izložen u samom udžbeniku, a pošto je udžbenik dozvoljen u „bilo kom obliku ili mediju“, mora biti dozvoljen i u elektronskom pdf formatu.
  3. Zakon ni jednim članom nije naveo donju granicu cene udžbenika na tržištu. Ne postoji klauzula u Zakonu koja ne dozvoljava cenu udžbenbika od nula dinara. Zakon čak eksplicitno kaže u članu 36, stav 3, da su dozvoljni „besplatni primerci udžbenika koje izdavač daje radi realizacije izbora udžbenika“. Nigde u zakonu se ne kaže da je zabranjeno deliti ove besplatne primerke putem interneta.
  4. Cena štampe je takođe stvar slobodnog tržišta. Ako neki izdavač ima interes da odštampa, proda i distribuira udžbenik za ukupnu cenu od 2 dinara po stranici (što uključuje i pdv), to je njegovo legitimno pravo sve dok dostavljeni udžbenik zadovoljava sve kriterijume po kome mu je Ministarstvo dalo odobrenje. Zakon to ni u jednoj klauzuli ne zabranjuje. A izdavači čije pisanje udžbenika sponzoriše Fondacija Alek Kavčić će zaista ponuditi tržišnu cenu štampe i distribucije ukoričenog legitimnog udžbenika od samo 2 dinara po stranici.
  5. Fondacija Alek Kavčić nije izdavač, ali ima pravo da bude sponzor udžbenika onih izdavača koji uđu u saradnju sa Fondacijom. Ni jedan član Zakona ne brani bilo kom izdavaču da ima dobrotvornu organizaciju za sponzora pisanja udžbenika. Fondacija Alek Kavčić je registrovana kao organizacija koja promoviše obrazovanje i nauku, i to radi tako što promoviše pisanje besplatnih udžbenika ali i štampu za što nižu cenu.
  6. Kartel se žali na tobože prekinut „proces digitalizacije“, a činjenice su upravo suprotne. Udžbenici na sajtu besplatnabiblioteka.com jesu digitalni. Ali su i besplatni. Upravo ta cena od nula dinara je ono što zaista tišti Kartel. A Zakon o udžbenicima ni u jednom članu ne pominje „proces digitalizacije“.
  7. Kartel se žali da udžbenbici na sajtu besplatnabiblioteka.com „nisu u katalogu“ ministarstva, a Zakon jasno kaže, član 19, stav 2, tačka 4), da udžbenici koji imaju „broj i datum izdavanja rešenja o odobrenju rukopisa udžbenika“ ulaze u Katalog. Svi udžbenici na sajtu besplatnabiblioteka.com imaju izložen „broj i datum izdavanja rešenja o odobrenju rukopisa udžbenika“ u samom udžbeniku.
  8. Na samom kraju, Kartel se poziva na svoj „trud za napredak obrazovanja“ kako bi obezbedio udžbenike za decu nacionalnih manjina i/ili ometenu u razvoju, dakle udžbenike koje Zakon naziva „niskotiražnim udžbenicima“. Pri tom Kartel prenebegava da pomene ulogu nacionalnog javnog izdavača, „Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva“, za koji Zakon decidno kaže, u članu 15, stav 2, da „javni izdavač izdaje niskotiražni udžbenik, ako sam izdavač ne izdaje taj niskotiražni udžbenik.“ Podsetićemo da se upravo udžbenici javnog izdavača nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com. A za ostale izdavače čiji su udžbenici na sajtu, Zakon kaže u članu 11, stav 3, da je svaki izdavač dužan da izdvoji „… sredstava za izdavanje niskotiražnih udžbenika u iznosu od 2% ostvarenih neto prihoda… i uplati na račun javnog izdavača…“  Svi izdavači udžbenika na sajtu besplatnabiblioteka.com, pridržavaju se tih zakonskih odredbi.

Argumenti Kartela nemaju zakonsku osnovu. Kartel zastrašuje direktore i nastavnike bez citiranja Zakona. Ovo je još jedan nedozvoljen pritisak na prosvetne radnike, još jedan vid korupcije. Pravi cilj ovog pritiska je ostvarivanje enormnog profita Kartela preko grbače roditelja đaka u Srbiji.  

Izvor: Serbian Times Foto: Privatna Arhiva

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)