Connect with us

Srbija

PRINC MIHAJLO OREZAO LOZU NA OPLENCU: Srpska prestonica grožđa i vina proslavila vinogradarsku slavu, Svetog Trifuna (FOTO)

Published

on

Topola – Sveti Trifun kao slava vinogradara obeležava se u srpskoj Toskani u kojoj je na prostranim plantažama zasađeno na hiljade vinskih čokota i najbolje sorte grožđa. Na ovaj datum se simbolično orezuja vinova loza zarad rodne godine i berićeta.

“Veruje se da je najbolje vreme za prve radoveu vinogradu upravo posle 14. februara. Značajna je promena klime kod nas, berba se radila u oktobru a sada se pomera jer je godina više sunčana. Količina vode koju je vinova loza morala da primi tokom zime je oskudna. Rezidba je vrlo bitna jer se uz pomoć nje koriguju svi ostali procesi. Vina se prave u vinogradu i rezidbom se programira budući prinos“, rekao je Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra Prvog.

VALJA ZALITI, DA BOLJE RODI: Princ Mihajlo (levo) sa prijateljima u kraljevskom vinogradu

Od davnina, u Topoli vinograde poseduje i kraljevska dinastija Karađorđević, a princ Mihailo koji se vratio na svoju dedovinu takođe se oprobao u orezivanju vinove loze.

Oduvek u srcu nosim svoj rodni kraj, odgovara mi ambijent i nisam uopšte imao dilemu da li da živim ovde ili u velikom gradu. Moja supruga Ljubica i kći Natalija su ovde samnom, i upravo zbog naše devojčice ova priroda protkana istorijom je od izuzetne važnosti. Svi istorijski elementi značajni su za naš narod zbog identiteta, da sačuvamo korene i običaje, pa tako i danas kada se orezuje loza, došao sam da sa ponosom radim ono što su moji preci započeli davnih godina“, izjavio je princ Mihailo Karađorđević.

VINOGRADI OKAĐENI: Karađorđević sa sveštenicima na Oplencu

Prema njegovim rečima, strancima je Topola veoma bitna, jer upravo na mestu gde se gradila srpska istorija, običaji se i danas čuvaju od zaborava.

Moji prijatelji kada dođu ovde najvažnija im je tradicija, kultura, odakle smo. Svi su fascinirani Topolom i uvek se osećaju kao kod svoje kuće, a druženje, slave i običaji na njih ostavljaju poseban utisak. Sve ovo što ima na Oplencu je veliko bogatstvo, ali nije samo naše, već je na usluzi svima, da ovde šetaju, odmaraju, uživaju. Ljubica i ja se zbog toga trudimo da još više oživimo ovo mesto, kroz dečje aktivnosti i da se svi okrenemo prirodi i zdravijem načinu života“, istakao je Mihailo.

Proslava Svetog Trifuna nastavljena je u Kraljevoj vinariji gde je princ Mihailo sa upravnikom Zadužbine i sveštenicima u društvu prijatelja i gostiju prelomio slavski kolač.

Izvor/Foto: RINA

Advertisement