Connect with us

Srbija

PRINC FILIP: Vratićemo stari sjaj opljačkanom Muzeju Karađorđa! (FOTO)

Published

on

Princ Filip Кarađorđević posetio je Radovanjski lug kod Velike Plane kako bi obišao Muzej vožda Кarađorđa koji je opljačkan između 27. i 30. januara.

Prinčevski par najpre je obišao crkvu Zahvalnicu koju je nedaleko od Кarađorđevog prvobitnog grobnog mesta podigao kralj Aleksandar I. Crkvi su neophodni radovi na sanaciji oštećenja koja su izazvana zbog problema sa statikom, a princ Filip interesovao se o mogućnosti da se Crkva freskopiše jer bi rado podržao izradu njeng živopisa.

“Moja supruga Danica i ja uložićemo velike napore da pomognemo sveštenstvu i lokalnoj samoupavi da Radovanjski lug zasija u punom sjaju kako i dolikuje. Pozivamo sve vas da posetite Radovanjski lug i date svoj doprinos očuvanju ovog kompleksa od izuzetnog značaja za našu državu, tradiciju i kulturu” poručio je princ Filip.

U pratnji domaćina, prinčevski par obišao je i Muzej vožda Кarađorđa koji je opljačkan prošle nedelje kada su nepoznati počinioci ukrali dve stare krune za venčavanje, dve kubure, jednu pušku „kremenjaču” i knjigu Jevanđelja.

Nakon posete Radovanjskog luga, prinčevski par posetio je Manastir Кoporin, vinariju “Ambelos” manastira Кoporin i manastr Pokajnicu.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement