Chicago
70°
Clear
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
73/59°F
75/61°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

PRINC FILIP: „U Sloveniji je najveća kolekcija predmeta Karađorđevića na svetu!“ (VIDEO, FOTO GALERIJA)

Princ-Naslednik Filip Karađorđević sa suprugom princezom Danicom i sinom princem Stefanom boravio je prethodih dana u Sloveniji. Kako su istakli na svojim društvenim mrežama, ovo je bila prva poseta prinčevskog para Sloveniji, državi koja je sa još 6 država nekada činila jedno kraljevstvo kojim su vladali preci princa Filipa.

Kako su naveli, Karađorđevići su boravili u Rogoškoj Slatini, najpoznatijem banjskom lečilištu koje baštini dugu tradiciju turizmajoš od 1803. godine a koje su često posećivali Karađorđevići, od kralje Petra I, preko princa Đorđa, kralja Aleksandra I do kralja Petra II.

Domaćin prinčevskom paru bio je gradonačelnik Rogaške Slatine Branko Kidrič zajedno sa velikim poštovaocem Kraljevske porodice i čovekom koji je formirao bogatu kolekciju predmeta koji su pripadal članovima dinastije Karađorđević Nanijem Poljanecom. Pomenuta zbirka nalazi se u okviru Ljudskog Muzeja u Rogaškoj Slatini a koji je bio inicijalna ideja gospodina Polaneca podržana i realizovana od strane lokalne samouprave.

Poljanec je prinčevskom paru ukazao da je da je NjV Kralj Petar I još sa svojom majkom Persidom 1865. godine posetio ovo banjsko lečilište u tadašnjoj Austrugarskoj monarhiji. To je kasnije učinio i NjV Kralj Aleksandar I dok je još bio Prestolonaslednik sa ađutantom Jeremićem, a kasnije i kao Kralj, kada je Rogaška Slatina postala sastavni deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

„Dočekani smo pred Aninim Dvorom na tradicionalan način, pogačom i piranskom solju, a domaćin nam je ukazao posebnu čast da simboličnim presecanjem vrpce otvorimo novo poglavlje u radu Ljudskog muzeja. Fascinirani smo umetničkim delima, retkim predmetima, memorabilijama, slikama, fotografijama, ordenima, odevnim predmetima, koje je sa toliko ljubavi i posvećenosti decenijama prikupljao i ostajemo zadivljeni kolekcijom koju nigde drugde nismo imali priliku da vidimo. Utisak je da je ovo najveća javno predstavljena kolekcija predmeta posvećenih Kraljevskoj porodici Srbije na svetu, koja se nalazi van otadžbine“ istakao je Princ-Naslednik Filip.

PROČITAJTE VIŠE:

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

Izvor: Serbian Times
Foto: Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa, Služba za saradnju sa medijima

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)