Chicago
64°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph N
Humidity: 59%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

AKTIVIZAM VAŽNIJI OD OBRAZOVANJA: Srednjoškolac maestralnim govorom iskritikovao američku školu! (VIDEO)

Srednjoškolac Bred Tejlor održao je govor koji je izazvao različite reakcije. Dok su ga neki hvalili zbog njegove hrabrosti, drugi su ga kritikovali zbog nerazumevanja kritičke teorije rase i potrebe za obrazovanjem o jednakosti i različitosti u školama. Svakako niko nije ostao ravnodušan i pokrenuta je javna diskusija o jednoj jako bitnoj temi.

“Zdravo, moje ime je Bred Tejlor i upravo sam završio prvu godinu na RHS-u. Ja sam deo škola Distrikta 196 već 10 godina i danas ću vam dati uvid u to šta se zaista dešava u ovim školama. Uprkos pokušajima odbora da to porekne, škole Distrikta 196 sve više postaju mesto gde je promovisanje aktivizma zapravo važnije od promovisanja obrazovanja”, započeo je govor.

Tejlor se zatim prisetio svog prvog školskog dana,”Vratiću vas na moj prvi dan u THS ove jeseni. Direktor je izašao i održao nam iskren govor o tome koliko su bitni Latino-amerikanci ili Azijati i koliko su važni, ali nikada nije pomenuo rasu ili identitet koji odražavaju mene ili polovinu dece koja su bila u razredu.”

U daljem govoru istakao je svoja osećanja, kao i osećanja svojih prijatelja koji su slušali govor tog prvog dana škole.”Nikada neću zaboraviti izraz na licu jednog od mojih prijatelja sa druge strane učionice, dok smo sedeli i slušali ovu očiglednu pristrasnost izraženu u takozvanoj izjavi o jednakosti od strane lidera naše škole. Razumem da ne morate da mi kažete da sam vredan toga, ali slušajući izraze simpatije prema drugim rasama, i ostavljajući samo jednu rasu, neminovno ćete početi da osećate da ste uradili nešto pogrešno”, rekao je on.

“U pokušaju našeg direktora da nas ujedini, stvorio je nepotrebne granice i barijere između svojih učenika, suprotstavljajući nas jedni drugima na osnovu karakteristika koje ne možemo promeniti”, istakao je Tejlor.

Kao odgovor na Tejlorov govor, Nezavisni školski distrikt Minesote 196 izdao je saopštenje u kojem se navodi da „pozdravljaju i podstiču otvoren dijalog sa poštovanjem i razmenu različitih perspektiva i ideja“. Takođe su izjavili da su posvećeni obezbeđivanju bezbednog i inkluzivnog okruženja za sve učenike i da kritička teorija rase nije deo njihovog nastavnog plana i programa.

Nakon toga je odlučio da napusti školski okrug zbog onoga što on naziva „nije zdravo okruženje ni za jednog učenika“. Zatim se upisao u onlajn hrišćansku školu.

Bez obzira na nečiji stav o ovom pitanju, Tejlorov govor je pokrenuo važnu diskusiju o ulozi obrazovanja u rešavanju pitanja rase i jednakosti i potrebi za otvorenim i uvažavajućim dijalogom o ovim temama.

PROČITAJTE VIŠE:

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Youtube / Blaze TV

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."