Chicago
68°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 9mph NE
Humidity: 82%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

PRINC FILIP PRVI PUT U HILANDARU: Naslednik srpske krune se pomolio za srpski narod, KiM i jedinstvo! (FOTO, VIDEO)

Njegovo Кraljevsko Visočanstvo Princ–Naslednik Filip Кarađorđević od Srbije i Jugoslavije posetio je manastir Hilandar. Princa Filipa je u carskoj srpskoj lavri dočekao Visokoprepodobni iguman Metodije.

Povod njegove prve posete Hilandaru i Svetoj Gori, bio je praznik Presvete Bogorodice Trojeručice, igumanije manastira, koji je proslavljen troženstvenom službom svenećnog bdenja u sabornoj crkvi i Arhijerejskom liturgijom, kojom je načelstvovao vikarni episkop hvostanski Aleksej.

Princ Filip je svoju posetu iskoristio da se pomoli za porodicu, celi Кraljevski dom i za srpski narod, ali i da se detaljnije upozna sa istorijom manastira Hilandara i njegovom arhitekturom. On je izrazio zahvalnost na časti koja mu je ukazana tokom boravka na Svetoj Gori i na nezaboravnim trenucima koje je proveo u Hilandaru.

“Ovo je moja prva poseta Hilandaru i hvala Presvetoj Bogorodici što sam imao prilike da se bolje upoznam sa istorijom manastira i njegovom okolinom i da proslavim ovaj veliki praznik u našoj najvećoj svetinji. Došao sam da se pomolimo za našu Srbiju, za naš narod na Кosovu i Metohiji i za jedinstvo Кraljevskog doma. Hvala vam što se neprestano molite za nas, i molim vas da u vašim molitvama i ubuduće imate naš, Кraljevski dom i naš narod”, poručio je Princ Filip tokom slavskog ručka u manastirskoj trpezariji.

Njegovo Кraljevsko Visočanstvo i iguman Metodije razmijenili su prigodne poklone. Iguman Metodije je Princu Filipu darivao ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i Plaketu povodom 825 godina od osnivanja Manastira Hilandara, dok je Princ – Naslednik igumanu poklonio zastavu Cara Dušana, čiji se original čuva u manastirskoj riznici i koja je bila nošena na krunisanju njegovog čukundede kralja Petra Prvog.

Princ Filip je tokom trodnevnog boravka u Hilandaru bio u pratnji svojih prijatelja i saradnika Nikole Stankovića i Ananija Jovanovića, a tom prilikom je obišao i manastirsku riznicu, Stari manastir (Crkva Svetog Vasilija Velikog – Hrusija), manastirsku biblioteku i vinariju.

POVEZANE TEME:

KUVANJE SA PRINCEZOM KATARINOM: Karađorđevići učestvovali u poznatom američkom TV programu! (VIDEO)

JOŠ MALO PA – SERB FEST! Organizatori spremili brojna iznenađenja, od 11-13.avgusta čeka Vas puno muzike i hrane, uživaće i deca i odrasli!

400 GODINA BILA SKRIVENA: Neverovatne činjenice o fresci Belog Anđela iz Mileševe koje verovatno niste znali!

Izvor: Кabinet NJ.К.V. Princa-Naslednika Filipa
Foto: Monah Milutin Hilandarac

YOU MAY LIKE