Connect with us

Srbija

PRIJEPOLJAC 50 GODINA NE VADI KOŠTICU IZ USTA: Tvrdi da mu je neobična navika produžila život!

Published

on

Kada je Kemal Čantrić (84) iz Prijepolja pre pola veka morao da bira između zdravlja i nezdravih navika pred njim je bio težak zadatak. Morao je da ostavi pušenje, prestane da pije kafu i jede pršutu, a najveći problem bio je kako prevariti usta naviknuta da nisu dokona i sasvim slučajno rešenje se nametnulo samo.

„Doktor mi je kazao da kad mi dođe da zapalim umesto cigarete uzmem bombonu ili žvaku, sve sam ja to radio, ali kad sam se iz bolnice u Beogradu vratio kući u Prijepolje bilo je vreme berbe šljiva. Jedem ja te šljive i jedna ‘špica’mi ostane u ustima, ja ti sa njom prenoćim, a što ne znam ni sam. I tako je sve počelo, od tada a već sad 50 godina uvek imam špicu šljive u ustima i kad jedem i kad spavam. Naravno nije ista, menjam ih nekoliko u toku dana”, rekao je za RINU Kemal.

Nezdravih navika se kaže rešio, ali bez koštice ne bi mogao ni sat, pa zato umesto cigara u dzepu uvek ima nekoliko rezervnih.

„Kad mi ponekad ispadne iz usta ja u dzepu imam uvek rezervnu špicu, tako da usta nikad nisu bez nje”.

Iako mu košpica ne smeta Kemo se seća da je bilo i komičnih situacija, naročoto u mladosti.

„Imalo je svašta, sećam se kad sam kao momak radio u Beogradu, pa sam bio sa jednom devojkom. Taman mi se poljubismo, a ona kaže, Kemo izgleda da ti je ispao zub, a ja kažem nije to zub to je moja špica, vraćaj to ovamo”, kroz smeh priča Kemal.

Ovaj starina u svojih 84 leta još uvek je krepak, šeta svako jutro uz Lim, u vikendici nadomak Prijepolja ponešto uradi, ali najviše voli da sa jaranima sedne na čašicu razgovora, ali i na po koju prepečenicu od voća od čije se košpice nikada ne odvaja.

„Kemal je gost kakav se samo poželeti može, kad on sedne, odmah se oko njega okupe gosti, uvek je raspoložen za priču, a od njega samo pametne stvari možete da čujete. A to što on drži špicu punih 50 godina u ustima to znaju samo njegovi najbliži prijatelji i po tome je u društvu poznat”, kaže Mirsad Bjelak u čiju kafanu Kemo najčešće svraća.

Zahvaljujući košpici šljive ili špici kako se u Prijepolju kaže, Kemal je uspeo da savlada pušački nagon, a to mu je opet pomoglo da starost dočeka momački.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement