Connect with us

Dijaspora

BEČ ODAO POČAST ĆERKI VUKA KARADŽIĆA: Otkrivena spomen ploča književnici Mini Karadžić!

Published

on

U Beču je postavljena spomen ploča Vilhelmini Mini Karadžić, ćerki reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Svečana ceremonija otkrivanja spomen ploče je 28. juna u 17 sati, u ulici Rasumowskygasse 22, u trećem bečkom okrugu.

Spomen ploču je postavilo Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” koje se u svojim aktivnostima, između ostalog, zalaže za oživljavanje lika i dela Mine Karadžić, pesnikinje, prevodioca i prve srpske slikarke.

Predsednica Društva prof. Svetlana Matić,  zahvaljuje se MIP Upravi za saradnji sa dijasporom i Srbima u regionu na podršci i Zajednici srpskih klubova u Beču, stanarima i vlasniku zgrade, uz čiju je pomoć i saglasnost ovaj projekat i realizovan.

Idejni projekat za spomen ploču izradio je Borivoje Lukić, vajar iz Beograda.

Vlasnik zgrade g. Uriah Klaus izrazio je zadovoljstvo što će na zgradi stajati podsećanje na Minu Karadžić, koja je stvarala mostove prijateljstva između dva naroda.

PROČITAJTE JOŠ:

SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE: Naše košarkašice razbile Francusku i podigle pehar posle 6 godina! (VIDEO)

PATRIJARH ZA VIDOVDAN NA GAZIMESTANU: Porfirije će služiti parastos junacima Kosovoskog boja!

DIJASPORA ODAHNULA: Od sutra lakši ulazak u Austriju i Holandiju za srpske državljane!

Podsećamo da je Svetlana Matić objavila knjigu “Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić” na srpskom i nemačkom jeziku, u kojima je istakla značaj i doprinos Vukove ćerke u očuvanju srpskog jezika i nacionalnog i kulturnog identita.

Izvor: Rts Foto: ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić”

Advertisement