Connect with us

Srbija

PREŽIVEO AUSTROUGARSKO RAZARANJE: Spomenik Slepom guslaru posle više od 100 godina na Kalemegdanu! (FOTO)

Published

on

Posle više od jednog veka, na Kalemegdanu je ponovo otrkiven spomenik Slepom guslaru. Skulptura je napravljena pred početak Prvog svetskog rata kao deo spomenika Karađorđu.

Postavljena je u blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj, a nekada je bila deo kompozicije spomenika Karađorđu, koji se nalazio na Kalemegdanu između 1913. i 1916. godine, i jedini je sačuvani deo tog dela koje su uništili austrougarski okupatori Beograda 1916. godine.

Spomenik Karađorđu, prema navodima hroničara, tada je razbijen, a sačuvana je samo skulptura Slepi guslar.

Ideja o vraćanju skulpture Slepo guslar, pre više od 20 godina, potekla je od nedavno preminulog arheologa Marka Popovića, koji je, zajedno sa Javnim preduzećem “Beogradska tvrđava” i Muzejom grada Beograda, pronašao skulpturu, a tu ideju potom je aktuelizovao sadašnja gradska vlast.

Skulpturu je u originalno stanje vratio vajar Zoran Kuzmanović, a izliveni su delovi koji su nedostajali – deo malog prsta, gusli i štap.

Spomenik Karađorđu, otkriven je 13. avgusta 1913. godine, povodom povratka srpske vojske iz balkanskih ratova, a činila ga je kompozicija u kojoj vožd Karađorđe stoji na steni ispod koje se nalazi nekoliko ustanika, žena sa detetom u rukama i stari guslar sa guslama u torbi.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / TVStudioB

Advertisement