Chicago
64°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph N
Humidity: 59%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

PREVARIO SMRT ZA DLAKU: Ispovest srpskog planinara koji je spasen na Prokletijama u Albaniji! (VIDEO)

Alpinista i član Gorske službe spasavanja Nikola Kolarić, koji je juče povređen prilikom planinarenja na Prokletijama i prevezen u bolnicu u Tirani, rekao je za Kosovo onlajn da je prošao bez težih povreda i izrazio zahvalnost albanskim spasiocima i lekarima na profesionalnom pristupu i brzoj intervenciji.

Kolarić je istakao da će za dan-dva biti pušten iz bolnice i da će ponovo biti u Srbiji sa svojom suprugom i sinom.

Priseća se da je sa četiri prijatelja toga dana krenuo put vrha Prokletija kako bi se odatle spustili skijama. Kaže da su sva četvorica iskusni skijaši, da su u uoč nesreće prespavali u Jezerskoj dolini, a ujutru krenuli ka vrhu.

“Ja sam tada uradio jednu nesmotrenu stvar. Svi su išli normalnom rutom, a ja sam hteo da se popnem letnjom rutom koja je malo nepristupačnija, a nisam imao ni opremu za te uslove. Oslonio sam se na iskustvo. Ta loša procena je mogla mnogo da me košta. Pred sam vrh sam se okliznuo i pao, a nosio sam ranac i skije na leđima. Leteo sam možda i više od stotinak metara”, kazao je.

Smatra da je mu je život sačuvao, kako kaže, sam Bog i jastuk iz ranca protiv lavine koji se aktivirao. Nikola kaže da je kada se zaustavio tik ispred najveće litice imao utisak da mu je “sve slomljeno”, a imao je i strašan bol u predelu stomaka.

“Pri padu čuo sam da je nešto kvrcnulo i mislio sam da je kičma, ali pošto sam pomerao ruke i noge zaključio sam da su u pitanju rebra. Od šoka i kako je telo povuklo svu krv ka centrali, počeo sam da imam prve znake hipotermije. Počeo sam da se tresem i pokušavao da dobijem kolege koji su izlazili na vrh”, kaze Kolarić.

Priseća da je pozvao hitnu pomoć i službu za spasavanje, koja je uspela da ga locira, prebaci na sigurno i pruži prvu pomoć.

“Transportovali su me prvo u dolinu, a onda su me prevezli u Tiranu. Ovo je velika bolnica, izuzetno profesionalno osoblje. Urađene su mi sve analize. Nekom višom silom prošao sam bez ozbiljnijih povreda, ali teško mi je da se krećem i rebra su mi nagnječena”, rekao je planinar, dodajući da su mu lekari posavetovali da ostane na posmaranju još dva dana za svaki slučaj.

Poručio je mladim planinarima da budu oprezni i da uvek posluaju savet iskusnijih kolega. “Nema mesta samouverenosti na planini”, kazao je on.

PROČITAJTE VIŠE:

SRPSKI PLANINARI SPASENI U ALBANIJI: Jedan teško povređen pri padu sa visine, izvukao ih helikopter! (FOTO)

ALBANAC HEROJ CRNE GORE: Došao kao poslanik Švedske da posmatra izbore, pa spasio bebu iz ledene Morače! (FOTO)

PLANINE SU LEPE, ALI VEOMA OPASNE: Spasioci sa Tare otkrivaju kako se ponašati u divljini!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Youtube/Kosovo online

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."